HÄR ÄR BEVISEN

Av: Jill Sjölund, Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu flyttar Daniel in på Drottningholm

1 av 5
Får flytta in ! juli Sedan en längre tid har Daniel Westling bott i Victorias flyget på slottet i Drottingsholm när kronprinsessan har varit där. Men nu när han inte längre är skriven på Banérgatan på Östermalm i Stockholm är det inga större problem att ta sig ”hem”. Westlings nya lägenhet i Pagebyggnaden ligger bara några hundra meter från Victorias flygel.

Nu är det officiellt.

Aftonbladet kan avslöja att kronprinsessan Victorias pojkvän Daniel Westling flyttar in på Drottningholm.

Kungen låter honom bo där från den 1 juli.

Den 12 juni gjorde Daniel Westling en flyttanmälan till Svensk Adressändring AB. Han ville ändra sin adress från Banérgatan i centrala Stockholm och i stället bli folkbokförd i en lägenhet på slottsområdet. Ännu har adress- och folkbokföringsändringen inte gått igenom. Svensk Adressändring väntar på att Westling ska skriva under några papper innan den kan träda i kraft.

Skrev under i tisdags

Fem dagar senare, i tisdags, skrev han under hyreskontraktet. Daniel Westling fick en tvårummare på 61 kvadratmeter i Pagebyggnaden på de kungliga ägorna alldeles bredvid slottet.

Den 1 juli kan han flytta in i det vackra röda trähuset med vita knutar, sadeltak och lummig trädgård.

”Det blir mer officiellt”

– Alla har vetat att Victoria och Daniel i princip varit sambor en längre tid. Skillnaden nu är att han offentligt får den här adressen och det blir mer officiellt att de är sambor, säger kungaexperten Herman Lindqvist.

– Lägenheten är för liten för Victoria, hon bor i en flygel på slottet. Daniel har under en längre tid bott med Victoria när hon varit hemma. Så kommer det att fortsätta nu också, skillnaden är att när hon är borta kommer han att bo i Pagebyggnaden i stället för på Banérgatan.

Kungens slottsfogde Fredrik Trolle och Daniel Westling har båda skrivit under hyreskontraktet. Daniel betalar en månadshyra på 4 868 kronor. Då ingår förråd på vinden och gården.

Gammal tjänstebostad

Lägenheten ligger i en gammal tjänstebostad bara några hundra meter från Victorias flygel.

Men det finns en hake – precis som när kungen gifte sig med drottning Silvia. Då skrevs ett äktenskapsförord, så att de kungliga egendomarna inte skulle hotas vid en skilsmässa mellan kungen och drottningen.

Den här gången har Daniel Westling fått skriva under en ”överenskommelse om avstående från besittningsskydd”. I klartext: han har sämre rättigheter till lägenheten än vad som gäller för vanliga hyreskontrakt.

Även om Daniel och Victoria går skilda vägar får han bo kvar i lägenheten till sin död, enligt avtalet. Men han har inte rätt att byta lägenheten mot en annan. Dessutom får kungen kasta ut honom med tre månaders uppsägningstid, om någon i eller nära kungafamiljen behöver lägenheten. I så fall står det skrivet att Daniel ska erbjudas en lika stor lägenhet i närheten.

Hovet bekräftar

– Det låter som ett schysst avtal som är gjort med allas bästa för ögonen, säger Anita Bigosinska, jurist på Hyresgästföreningen.

Hovet bekräftar flytten, men menar att den inte innebär att Daniel och Victoria blir sambor.

– Nej, Drottningholm är stort. Han ska inte bo på slottet utan han har en bostad i närheten, inom Drottningholms område. Jag vet inte när han ska flytta in, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Publicerad: