Kompisen fick miljonkontrakt

avElisabeth Marmorstein, Irene Beertema

Publicerad:
Uppdaterad:

Migrationsverkets direktör anlitar konsultbolag – och förre kollegan

1 av 3

Migrationsverket tecknade miljonavtal med konsultjätten McKinsey.

Där jobbar generaldirektörens gamle kollega Jan Larsson (s).

Men affären stred mot lagen – två gånger stoppades upphandlingen i domstol.

Dan Eliasson var statssekreterare hos justitieminister Thomas Bodström (s). Och kollega med Jan Larsson som samtidigt var statssekreterare åt Göran Persson.

Nu korsas deras vägar igen.

Migrationsverket – där Eliasson är generaldirektör – har anlitat det amerikanska konsultbolaget McKinsey – där Larsson är konsult – för att styra upp asylprocessen.

– De är världsledande på att stötta företag som banker och försäkringsbolag. Man ska inte jämföra asyl med sådana tjänster men det liknar. Det ska göras en utredning, man ska träffa människor och fatta beslut, säger Dan Eliasson.

Lönsam affär

Den 19 oktober skrev han en debattartikel i Dagens Nyheter om fördelarna med att anlita McKinsey.

För konsultfirman är affären guld värd. I dag har bolaget mest privata företag som kunder, men vill etablera sig i offentlig sektor. Då öppnar en helsida på DN Debatt många dörrar.

– Det går inte ens att mäta hur mycket det är värt för dem, säger en bedömare.

Normalt tar McKinseys mest erfarna konsulter 2 600 kronor i timmen. Migrationsverket betalar 1 500 kronor.

Jan Larsson anställdes på McKinsey något år efter socialdemokraternas valförlust 2006. Uppdraget: att skaffa fler kunder i offentlig sektor. Dan Eliasson förnekar att hans relation till Jan Larsson haft någon betydelse.

– Skulle jag diskvalificera någon bara för att det finns kopplingar till en tidigare arbetsplats blir det svårt att köpa konsulthjälp för oss.

Strid om upphandling

Migrationsverket har jobbat hårt för att få avtalet med McKinsey. I somras stoppade länsrätten upphandlingen av ett så kallat ramavtal. Flera konkurrenter hade påpekat att verket felaktigt gynnat McKinsey. Hela upphandlingen fick dras tillbaka.

Samma dag annonserade Migrationsverket ut en ny upphandling. Den vann McKinsey – trots att man inte uppfyllde grundkravet att lämna exakt pris. Beslutet överklagades och länsrätten krävde att upphandlingen skulle rättas.

Migrationsverket gav då McKinsey, som enda företag, en chans att komplettera sitt bud med en exakt prisuppgift. McKinsey vann igen.

Började före avtalet

Flera experter på offentlig upphandling menar att det strider mot lagen.

– Att i utvärderingsskedet ta kontakt med anbudsgivaren och begära in en uppgift som har avgörande betydelse förefaller vara i strid med upphandlingslagen, säger Olof Erixon på Svenskt

Näringsliv.

Trots turerna i domstol verkar McKinsey ha räknat med att få uppdraget. Avtal-et skrevs under 14 oktober – men konsulterna började jobba redan 11 september.

Före jul ska jobbet vara klart. Då börjar fas två: att testa och införa det nya arbetssätt som McKinsey tagit fram. Vem som får göra det bestäms i en ny upphandling – värd ett okänt antal miljoner.

Aftonbladet har förgäves sökt Jan Larsson för en kommentar.

Publicerad: