Läsarna rasar mot Nordeas miljonpensioner

avAnna Petersson

Storbanken: "Det ser liknande ut i de flesta svenska banker"

Aftonbladets läsare är eniga: Toppchefernas pensionsavtal är för höga – bra chefer kan rekryteras utan pensioner i 100-miljonersklassen. Nu möter Nordea kritiken.

När runt 13 000 av aftonbladet.se:s läsare har röstat är 97 procent eniga: Nordeas toppchefer tjänar för mycket och lönen motsvarar inte kompetensen. Signaturen "RobertSthlm60talist" undrar om en bra chef ser till att "girigt kräva 120 miljoner till sig själv från företaget."

"En vd ska ha en bra lön men allvarligt talat, när 3 personer delar på nästan 500 miljoner, är inte det fel?" skriver Robluis i Piteå. Här svarar

Nordea på läsarnas kritik:

Hur motiverar ni Dalborgs lön och pension?

– Nordea är största finanskoncernen i Norden, tre gånger större än någon annan bank. Den höga ersättningen behövs för att vi ska få en konkurrenskraftig ledning, säger presschef Helena Östman.

97 procent av Nordeakunderna som röstat på Aftonbladet.se tycker att ersättningarna är för höga. Vad anser ni om det ?

– Jag vet att Nordeas förtroende har försämrats efter de här uppgifterna och vi förstår att pensionerna är förvånande höga. Till de kunder som funderar på att byta bank kan jag säga att det ser liknande ut i de flesta svenska banker. Och i utländska banker är ersättningarna ännu högre.

97 procent tror inte att det behövs så höga ersättningar för att rekrytera toppchefer. Hur möter ni det?

– Vi har ett jobb att göra för att visa vilken kompetens det krävs för att leda en så stor finanskoncern. Vi ska visa att vi ger kunderna bästa möjliga service. Till exempel har vi varit före många banker med att sänka boräntorna.

Ska ni ändra pensionsavtalen?

– Det är svårt att ändra befintliga avtal, men om de kommande avtalen ska ändras är en fråga för styrelsen och bolagsstämman.