Hackar-attack mot försvaret

avJohan Edgar

NYHETER

Gick in i utlandsstyrkornas databas

Foto: Foto: PETER KJELLERÅS
drabbade De svenska utlandsstyrkorna kan få problem, då angreppet kan innebära att det inte går att se vilka reservdelar som finns tillgängliga att beställa.

Försvarsmakten utredde i natt en nätattack mot utlandsstyrkorna.

Hackare tros ha tagit sig in i databasen över reservmaterial.

– Ett intrång kan försvåra för personal utomlands, sa Rick Forsling vid Försvarsmakten i natt.

Attacken ska ha riktats mot Försvarsmaktens reservmaterielenhet.

Via deras webbsajt kan styrkor positionerade utomlands logga in sig och via ögonblicksbilder över materialdatabasen se vilka reservdelar som finns tillgängliga för beställning hemma i Sverige.

Tog tio minuter

En grupp lade i går kväll ut uppgifter på internet där de hävdade att de på tio minuter lyckats ta sig in i logistikdatabasen.

De har även lagt ut en skärmdump över databasen med en hånfull påskhälsning.

Gruppen skriver att de med lite kreativitet kunnat ändra i uppgifterna om de velat.

Försvarsmakten inledde i natt en utredning om den misstänkta attacken.

– Våra dataexperter jobbar just nu med att lokalisera intrånget. Men med utgångspunkt från skärmdumpen är det inte otroligt att det kan ha skett, sa Rick Forsling, informatör vid Försvarsmakten, sent i natt.

Han säger att intrånget inte kan ha skadat verksamheten. Men däremot kan hackarna ha försvårat för utlandsstyrkorna – om de ändrat i uppgifterna.

Ser över säkerheten

– Teoretiskt kan det ha inträffat. I så fall kan personal utomlands få felaktig information om de reservdelar som finns att tillgå och beställningsprocessen bli försenad, säger Rick Forsling.

Sent i natt jobbade teknikerna fortfarande med att kunna bekräfta intrånget.

– Just nu är det en IT-fråga. Men nästa steg blir att se över hela säkerheten på sajten om det visar sig om någon tagit sig in, säger Rick Forsling.