Nyheter

Så vilseleds DU av banken

NYHETER

Kvällens Uppdrag granskning avslöjar storbankernas fondbluff

Tillhör du en av alla som sparar i fonder?

Känns det tryggt och säkert för en ålderdom med guldkant?

Kvällens Uppdrag granskning kan visa att en stor del av ditt sparande äts upp - av bankernas avgifter.

När Ellinor föddes satte hennes pappa in tio tusen kronor i en fond. Han räknade med att pengarna skulle växa åtta procent varje år. När Ellinor har fyllt 33 ska de tio tusen kronorna ha blivit hela 126 760 kronor.

Så kommer det inte att bli. För varje år tar banken ut en avgift på i genomsnitt 1,5 procent. Inte så mycket kanske. Men på lång sikt och med god avkastning handlar det om stora pengar som banken tjänar in på Ellinors och alla andras fondsparande.

Enligt kvällens Uppdrag granskning i SVT handlar det för Ellinors del om nästan 50 000 kronor som på 33 år har ätits upp av bankens avgifter. 126 760 kronor har blivit knappt 77 000 kronor.

Kunderna accepterar

– Vi vill ju inte sänka priset på något som går bra, det är ju så att kunderna accepterar den prisnivån och tycker att de får värde för pengarna, säger Jan Lidén, vd på Swedbank till Uppdrag granskning.

Det är bankernas försvar. Avgiften är hög men i gengäld går fonderna bra och summorna växer på lång sikt.

Det är inte sant. Uppdrag granskning kan i kväll avslöja hur bankerna i sina redovisningar friserar siffrorna och gör det nästan omöjligt för spararna att förstå hur bra fonderna i själva verket förvaltas.

Enligt både Swedbank och Nordea går deras fonder bättre i förhållande till det index man jämför med. Men enligt Uppdrag granskning jämför bankerna äpplen med päron istället för äpplen med äpplen. För när fondens resultat redovisas är också aktieutdelningen inräknad. Index redovisas utan aktieutdelning och därmed ser det alltså ut som om fonden går betydligt bättre.

”Gravt vilseledande”

Gunnar Ek från organisationen Aktiespararna, är mycket kritisk.

– Det är fullkomligt felaktigt att göra på det sättet. Det är gravt vilseledande att göra så. Att man gör så här det är ett finurligt sätt att dölja de avgifter man plockar ut ur fonden, säger han till Uppdrag granskning.

– Man borde istället ärligt och öppet redovisa att fond efter fond har gått sämre än index, år efter år.

Men det gör man inte. För bankerna tjänar stora pengar på våra fondplaceringar. Bara på fonden Kapitalinvest tjänar Swedbank, enligt Uppdrag granskning, en halv miljard i avgifter - varje år.

Programmet sänds i SVT 1 klockan 20.00 i kväll.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter