Butiksbiträden låste in nioåringar efter misstänkt snatteri

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Flickorna misstänks ha stulit en burk läsk.

avClara Öhrn

NYHETER

Två nioåriga flickor misstänks ha försökt snatta en burk läsk på Coop i Karlstad.
När barnen ertappades låste butikspersonalen in dem i ett rum tills polisen kom – utan att de fick ringa sina föräldrar.
– Hur kan man neka en nioåring att ringa sin mamma? sa en förälder till Nya Wermlands-tidning.

Två nioåriga flickor misstänks ha snattat en burk läsk på Coop i Karlstad. För att hindra barnen från att smita från platsen låste butikspersonalen in dem i ett rum, utan att få kontakta sina föräldrar. Nu har en utredning inletts mot personalen, skriver NWT.

Satt inlåsta i 40 minuter

Flickorna fick sitta i rummet i drygt 40 minuter innan polisen kom till platsen.

- Min dotter bad att få ringa hem eftersom hon visste att jag väntade, men då fick hon höra att "det skulle du ha tänkt på tidigare". Men hon hade ju inte ens gjort något. Hur kan man neka en nioåring att ringa sin mamma? sa en förälder till NWT.

Mamman kontaktade en jurist och polisanmälde händelsen. Nu har polisen inlett en förundersökning.

– Jag kan inte berätta något om vad som görs och hur vi gör det. Jag kan bara bekräfta att det pågår en förundersökning om olaga frihetsberövande, säger Nils-Erik Westlund, utredare vid polisens avdelning för grova brott, till tidningen.

Fick inte ringa föräldrarna

Enligt Coop har butikspersonalen följt sina rutiner och polisens instruktioner. Anledningen till att flickorna inte fick ringa sina föräldrar ska enligt butiken vara att personalen inte ”fick intrycket” att det behövdes och att de inte ville att telefonen skulle vara upptagen om polisen ringde tillbaka.

– Våra medarbetare följde polisens instruktioner. Men de hade sällskap hela tiden och satt i lunchrummet så det var inte så att vi låste in dem i någon skrubb eller så. Sedan så får utredningen ha sin gång och skulle den komma fram till något annat följer vi naturligtvis det, säger Klas Olsson, informationschef på Coop Värmland till Metro.

Hundratusentals stölder anmäls varje år till polisen 00:26
ARTIKELN HANDLAR OM

Snatteri

Coop

Karlstad