Expert: Stampen bör gå i konkurs

1 av 4
NYHETER

En av Sveriges främsta experter på rekonstruktioner och konkurser, advokaten Rolf Åbjörnsson, tror inte att rekonstruktionen av mediekoncernen Stampen kommer att lyckas. Han förordar konkurs.

– Om det finns värden så förstörs inte de vid en konkurs, tvärtom, säger han till TT.

Sju olika tingsrätter har, enligt Stampen, godkänt företagsrekonstruktion för de 16 bolagen inom Stampen och advokat Christian Andersch har utsetts till rekonstruktör. Den 20 juni kommer han att träffa de stora långivarna, främst tre storbanker.

Redan där kommer Andersch att få problem, tror Åbjörnsson.

– Bankerna är jättesvåra, framför allt när det kommer till rekonstruktion. Det är de principiellt emot och helt krasst anser de att det är bättre att ta konkursen med en gång, säger han till TT.

Lång rad konkurser

Rolf Åbjörnsson har handlagt en lång rad konkurser och rekonstruktioner, inte minst inom medieområdet. Några exempel är Stockholms-Tidningen, förlaget Saxon & Lindström och Svensk damtidning.

– Jag drev Svensk damtidning i sex månader och den konkursen medförde inte att tidningen tappade i värde. Det hade ett starkt varumärke och utfallet blev väldigt gott när den såldes.

Huvudet i backen

När det kommer till dagstidningar finns dock en skillnad. Om det blir en konkurs och försäljning kan den hett debatterade mediekoncentrationen i Sverige öka om något av de övriga mediehusen blir nya ägare.

– Men det är klart som sjutton att det finns köpare. Det blir problem för ägarfamiljen men nu har det gått så här långt och de har kört huvudet i backen. Det är den bistra sanningen, säger Rolf Åbjörnsson.

Han efterlyser en modernisering av den svenska lagstiftningen kring rekonstruktioner. I dag är det otydligt vem som leder företaget när företagsledningen sitter kvar vid sidan av rekonstruktören. Det heller inte möjligt att tvinga en långivare, till exempel en bank, att byta skulden mot aktier i det berörda bolaget, vilket är vanligt i andra länder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Stampen