Alexander Van der Bellen

Van der Bellen är Europas första gröna statschef

Av: 

Staffan Dickson

Alexander Van der Bellen  är Österrikes nye president.
Alexander Van der Bellen är Österrikes nye president.

NYHETER

Alexander Van der Bellen var tidigare ledare för Österrikes miljöparti.

När han nu valts till landets president blir han samtidigt Europas första gröna statschef.

– Han har mest presenterat sig som en anti-FPÖ-kandidat och någon som inte skulle göra något radikalt med konstitutionen, säger Aftonbladets Wolfgang Hansson.

På måndagseftermiddagen stod det klart att Alexander Van der Bellen vunnit det jämna presidentvalet i Österrike över Norbert Hofer från högerpopulistiska FPÖ.

Den 72-årige ekonomiprofessorn Van der Bellen var ledare för partiet De gröna mellan 1997 och 2008, då han lämnade över ordförandeskapet till "kronprinsessan" Eva Glawischnig.

Ceremoniell post

I presidentvalet ställde han upp som oberoende kandidat med uppbackning av De gröna. Den österrikiska statsvetarprofessorn Kathrin Stainer-Hämmerle konstaterar att han är den första gröna statschef som valts i Europa, skriver TT.

Inför valet handlade mycket av debatten om den högerpopulistiske kandidaten Norbert Hofer. Eftersom han förlorade väntas den nyvalde presidenten föra en relativt undanskymd tillvaro.

– Van der Bellen kommer nog inte att göra så mycket. Presidentposten är i första hand ceremoniell, säger Aftonbladets politiska kommentator Wolfgang Hansson.

Estnisk mor och rysk far

Van der Bellen har drivit sin valkampanj med argument som att han upplevt hur Österrike reste sig ur ruinerna efter andra världskriget, som orsakades av nationalismens galenskap.

– Han har mest presenterat sig som en anti-FPÖ-kandidat och någon som inte skulle göra något radikalt med konstitutionen. Han har dock sagt att han inte skulle svära in en kansler från FPÖ om det blir en sådan efter nästa parlamentsval om två år, säger Wolfgang Hansson.

Van Der Bellen är barn till en estnisk mor och en rysk far. Han föddes i Wien 1944 men växte upp i Tyrolen. Han är gift och har två vuxna söner från ett tidigare äktenskap.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexander Van der Bellen

Österrike