Studie: ”Överviktiga” lever längst

Foto: Övervikt inte helt dåligt enligt forskarna.
NYHETER

Den som anses som lite överviktig lever i genomsnitt längre än den som är ”normalviktig” eller underviktig, enligt forskare vid Herlevsjukhuset och Köpenhamns universitet.

– Därför ska vi nog ha en lite mer nyanserad bild av vikt och fetma, säger en av forskarna till danska DR.

BMI är ett mått baserat på människors vikt i förhållande till längd. Enligt WHO, Världshälsoorganisationen, är man överviktig om man har ett BMI som ligger över 25.

Men ska man tro en ny dansk studie är det bra att ha ett BMI över 25 om man vill leva ett långt liv. De danska forskarna har nämligen kommit fram till att personer med ett BMI på 27 i genomsnitt lever längst.

– De vi i dag kallar överviktiga är faktiskt de som lever längst. Därför ska vi nog ha en lite mer nyanserad bild av vikt och fetma, säger en av forskarna, Børge Nordestgaard till dr.dk.

Resultatet, menar han, betyder däremot inte att man ska trycka i sig mer mat utan att de som är överviktiga inte behöver bekymra sig så mycket som tidigare.

BMI har förändrats

I studien, som publicerats i den medicinska tidskriften Journal of American Medical Association, framgår också att att vad som är ett optimalt BMI förändrats över tid. På 1970-talet var ett BMI på 23,7 det som gällde om man ville leva länge.

”Inte vikten som dödar”

Varför den med lite lagom övervikt lever längre vet däremot inte forskarna men Børge Nordestgaard har en tänkbar förklaring: att vi i dag är mycket bättre på att behandla sjukdomar som orsakas av övervikt, som högt blodtryck och diabetes.

– Det är inte själva vikten som dödar människor, det är följdsjukdomarna som gör det, säger han.

Brittiska professorn Naveed Sattar vid University of Glasgow understryker däremot också att övervikt kan leda till livstidssjukdomar.

– Sådana komplikationer påverkar också livskvalitet och självförtroende, och bidrar de till stigande vårdkostnader, säger han till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM