Terrorattentaten i Bryssel

Mannen i hatten avslöjar IS hemligheter

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Efter terrorbomberna i Bryssel i mars blev Mohamed Abrini, 31, känd som "Mannen i hatten".

Utöver Belgien-dåden knyts han även till attentaten i Paris i november 2015.

I förhör med belgisk polis berättar han om spelet bakom terrorattackerna – och avslöjar terrorgruppen IS hemligheter.

I samband med bomberna på flygplatsen Zaventem i Bryssel den 22 mars släppte belgisk polis material från övervakningskameror där tre av terroristerna syntes med var sin bagagevagn.

Två av dem lyckades utlösa sina bomber. Den tredje, en man i hatt, misslyckades och identifierades senare som Mohamed Abrini.

Han greps den 8 april vid ett tillslag och har i förhör berättat saker som gjort att Zakaria Boufassil och Mohammed Ali Ahmed kunnat åtalas för terrorbrott. Rättegången mot den förstnämnde avslutades i tisdags. Åklagaren läste under förhandlingen högt ur förhören för att materialet skulle kunna användas som bevis mot mannen.

Frispårkig i förhör

NBC News har sammanställt uppgifterna – och fram träder en bild av hur terrorgruppen IS jobbar med rekrytering och kommunikation.

Mohamed Abrini, som är belgisk medborgare med marockanskt ursprung, berättar frispråkigt i förhören och det framkommer kopplingar mellan honom och dåden i Paris i november förra året. Han uppges ha varit bekant med hjärnorna bakom Bataclan-massakern – Abdelhamid Abaaoud samt bröderna Salah och Brahim Abdeslam.

Mannen drev ett mindre matställe i Brysselstadsdelen Molenbeek, där han lärde känna Abdelhamid Abaaoud.

– Han hade en affär bara meter från mitt ställe. Våra vägar korsades ofta och vi pratade då och då, säger han i förhör, enligt NBC News.

”Ett hus som hade allt”

Mohamed Abrini reste i juni eller juli 2015 till Turkiet för att sedan ta sig vidare till Syrien. Han åkte under förespeglingen att han skulle hedra sin bror som dödats året innan. Resan finansierades med pengar som han hade arbetat ihop i Molenbeek. Flygbiljetten till Istanbul kostade 700-800 euro.

Via Adana och Gaziantep i Turkiet tog han sig över gränsen till Syrien.

Målet var att träffa Abdelhamid Abaaoud som vid tillfället befann sig i staden Raqqa, IS högborg.

"En man i en skåpbil" körde honom från Tel Abyad till Raqqa.

– I Raqqa placerades jag i ett hus som hade allt – tv, mat i kylskåpet, säger han i förhör, enligt NBC News.

Åkte till London

På plats i IS-staden mötte han så Abdelhamid Abaaoud, vid minst två tillfällen.

– Första gången pratade vi om allt möjligt och den andra gången frågade han mig om jag kunde göra honom en tjänst, säger han.

Tjänsten inkluderade att resa till Storbritannien. Med flyg tog han sig till London. Där åkte han vidare till Birmingham för att bland annat sättas i kontakt med terroristerna Zakaria Boufassil och Mohammed Ali Ahmed samt hämta en summa pengar.

Mohamed Abrini besökte även Manchester under sin Englandsvistelse. Han fördrev tiden i landet, mellan mötena med olika IS-representanter, med att shoppa, gå på kafé och spela på kasinon.

För de belgiska utredarna avslöjar han hur IS använder telefonnummer knutna till olika länder för att kommunicera. Det är nummer som är knutna till platser snarare än personer. Allt för att skydda IS-medlemmarna från säkerhetstjänsternas vakande ögon.

”Islamiska statens uttalade fiende”

Den brittiska underrättelsetjänsten hade koll på Mohammed Ali Ahmed, men myndigheterna missade mötet med Mohamed Abrini – som under tiden i Manchester tog 30 fotografier på fotbollsklubben Uniteds arena. I förhör nekar han till att det planerades någon attack i Storbritannien.

– Varken i London, Birmingham eller i Manchester har jag rekognecerat som förberedelse för terroristattacker, säger han, enligt NBC News.

– England är inget mål. Så vitt jag vet är det Frankrike som är Islamiska statens uttalade fiende.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Paris

Mohamed Abrini

Bryssel

Syrien

Molenbeek

Abdelhamid Abaaoud