”Med fler kvinnor vid makten blir det mer fred”

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TT
Margot Wallström (S), Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S).

NEW YORK. Världsledarna är i New York för att försöka nå en lösning på den akuta flyktingkrisen.

I samband med det samlar Margot Wallström (S) återigen sitt nätverk av kvinnliga utrikesministrar för informella samtal.

– Med fler kvinnor vid makten blir det mer fred, säger hon.

I samband med att FN:s generalförsamling öppnade i New York för ett år sedan stod det klart att Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) bildat ett informellt nätverk med andra kvinnliga utrikesministrar runt om i världen. Träffen förra året var den första och då talade man bland annat om utmaningen med att få ned födelsetalen för kvinnor runt om i världen. Nu på torsdag är det dags igen och bland de nya kvinnliga ledare som tillkommit finns Burmas utrikesministrar Aung San Suu Ky och EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Vilka som kommer att delta är dock oklart, berättar Wallström i en intervju med Aftonbladet.

– Vi får se vilka som kommer, alla är ju väldigt upptagna under generalförsamlingsveckan. Men det blir bra även om det är en mindre krets som kommer för vi har märkt redan vilken nytta man kan ha av det här. Det är informella samtal där alla får ta upp vad de har på hjärtat.

”Kvinnor vill inte längre betraktas som offer”

Fokus på FN-mötet i år är migration, 65 miljoner människor är på flykt världen över, och det speglar också de samtal som de kvinnliga utrikesministrarna ska ha.

– Vi hoppas kunna diskutera hur kvinnorna har det i de stora flyktingsströmmarna och vad vi kan göra, för de far väldigt illa. Bland flyktingarna är det kvinnor och barn är mest utsatta och rapporter från UNHCR visar på svårigheten att nå fram med hjälp. Det finns stora problem med bland annat människohandel och andra former av utsatthet, säger Wallström.

Men även om utvecklingen går åt fel håll på många områden menar Wallström att det även finns ljuspunkter.

– Kvinnor vill inte längre bara betraktas som offer, utan ha en roll och påverka sina och sina länders framtid. Det har vi sett bland annat i konflikten i Syrien. Där har vi bland annat hjälpt till att ge en röst till kvinnor, framför allt de i oppositionen.Det har gjort skillnad. Så det är både mörker och ljus i allt det som sker nu.

”Fenomen som finns överallt"

Utöver det så tror hon att även gemensamma utmaningar kommer att diskuteras.

–  Som alltid pratar vi om det som är tråkiga fenomen i allas våra länder, sexuellt våld och övergrepp mot kvinnor.

Varför är det så viktigt att samla världens kvinnliga utrikesministrar?

– Man kan fråga sig om vi verkligen ska behöva ha ett speciellt nätverk. Men jag märker att det är så. Det finns problem och utmaningar i våra länder som är speciella fortfarande. Det är fenomen som finns för kvinnor överallt, oavsett utvecklingsgrad i länderna. Det är fortfarande så att sexuellt våld och övergrepp mot kvinnor är en gemensam sak som vi bör hantera.

Planer finns också på att gruppen ska utveckla sitt arbete. Wallström ser framför sig en chatt där kvinnliga ledare ska kunna be utrikesministrarna om hjälp och komma med bra exempel.

– Med fler kvinnor vid makten blir det mer fred, säger hon.

Publicerad: