Upplopp i USA efter dödsskjutning

1 av 8
NYHETER

En dödsskjutning av en svart man i Milwaukee har lett till upplopp.

Flera byggnader och en bensinstation har satts i brand. Stenkastning har orsakat kaos och en person ska ha skottskadats och förts till sjukhus.

– De svarta som bor i Milwaukee är trötta på det här förtrycket, säger Khalif Rainey, stadens så kallade alderman.

Enligt polisen kommer det nya rapporter om flera skottlossningar.

Tipsa | Aftonbladet

Wisconsins guvernör Scott Walker aktiverade delstatens nationalgarde under söndagen för att assistera polisen efter en natt av upplopp och oroligheter i största staden Milwaukee. Protesterna inleddes efter det att polisen skjutit ihjäl en svart man i staden.

I samband med protesterna ska en person ha förts till sjukhus efter att ha skottskadats. Polisen ska ha behövt använda ett pansarfordon för att evakuera den skadade. Det rapporterar AP.

Milwaukee Police skriver på Twitter att det nu inkommer flera rapporter om skottlossning.

Fick tegelsten i huvudet

Grupper med arga personer konfronterade polisen under lördagen och satte eld på byggnader och kastade sten. En bensinstation brann och brandkåren kunde inte närma sig platsen eftersom det samtidigt hördes pistolskott i området, skriver New York Times. Polisbilar ska även ha fått sina vindrutor krossade.

En polisman har förts till sjukhus med huvudskador efter att ha träffats av en tegelsten då han satt i sin bil, sa borgmästaren Tom Barrett vid en presskonferens.

I en klunga på 200 personer som drog fram genom gatorna greps minst tre personer, enligt den tillförordnade polischefen James Harpole.

”Höll pistol i handen”

Den svarta man som dödades var beväpnad och sköts av en svart polis, uppger myndigheten på söndagen. ”Han verkade hålla sig inom lagen”, säger polischefen om polisens agerande efter att hans kroppskamera gåtts igenom.

– Pistolen var i hans hand. Han höll på att höja den, säger polischefen Edward Flynn till nyhetsbyrån AP.

Protesterna kommer efter vad många svarta i USA beskriver som övervåld mot just svarta av den amerikanska polisen.

– De svarta som bor i Milwaukee är trötta på det här förtrycket, säger Khalif Rainey som var en av dem som protesterade på gatorna.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA