Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Ocean Gala ute till försäljning - trots pågående tvist

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Ägaren till asylfartyget Ocean Gala har fakturerat Migrationsverket 54 miljoner kronor för och överväger att stämma kommunen på 250 miljoner. Samtidigt har fartyget nu lagts ut till försäljning - för att minimera de egna kraven.

– Om någon köper eller chartra fartyget kommer våra krav att minska. Om inte kommer vi fortsätta kräva att man betalar för hela året, säger delägaren Kjell Tandberg till Sundsvalls Tidning.

Turerna kring asylfartyget Ocean Gala har varit många och utdragna sedan fartyget lade till i hamnen i Utansjö utanför Härnösand den 14 juni. I samma veva började bolaget Floating Accomodation att fakturera Migrationsverket runt 800 000 kronor dygnet. Men då myndigheten ansåg att bolaget inte uppfyllt de krav som ställts ska avtalet enligt Migrationsverket upphört i början på juli och betalade därför inte fakturorna.

– Vår inställning är, och har hela tiden varit, att avtalet upphörde den 3 juli 2016, sa Petter Sundsten på Migrationsverket tidigare till Aftonbladet.

”Försöker ta sig ur avtalet”

I måndags kom beskedet att Floating Accomodation skickat fakturor på totalt 54 miljoner till Migrationsverket. Beloppet ska enligt bolaget avse de förlorade kostnader som uppstått. Bolaget tänker även stämma kommunen på 250 miljoner kronor då delägaren Kjell Tandberg menar att kommunen och Migrationsverket samarbetat för att stoppa Ocean Gala från att bli asylboende.

Samtidigt har bolaget lagt ut fartyget till försäljning rapporterar Cruise Industry News. Något som Tandberg bekräftar för Sundsvalls Tidning.

– Vi lagt ut Ocean Gala till försäljning eftersom det framstår som att Migrationsverket kommer att försöka ta sig ur avtalet och att de samarbetar med kommunen och länsstyrelsen och så vidare i detta.

Kommer minska kraven

Tandberg menar att de som avtalspartner har en skyldighet att försöka begränsa skadan och att man nu undersöker de olika möjligheterna.

– Om någon kommer att köpa eller chartra fartyget kommer våra krav på Migrationsverket att minska om så inte sker kommer vi att fortsätta att kräva att man betalar för hela året precis som om vi hade varit i drift, säger Kjell Tandberg till tidningen.

Han säger även att fartyget är redo för att ta emot asylsökande och att man, trots försäljningen, inte gett upp i tvisten med Migrationsverket.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Beställ den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tog emot 100 flyktingar: Så gick det – 1 år senare

ÄMNEN I ARTIKELN

Migrationsverkets flytande flyktingfärja

Migrationsverket