300 personer samlades för manifestation i Visby

Av: Isabelle Nordström, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

visby/stockholm. Drygt 300 personer samlades i eftermiddags för att manifestera mot rasism och sexism.

Polisen uppger att dagen förlöpte utan incidenter – fram till att manifestationen hade avvecklats och motdemonstranter och demonstranter möttes.

– En kvinna fick en sköld i ansiktet. Det uppstod inget blodvite men ändock en skada och vi har därför upprättat en anmälan om misshandel, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Ungefär 300 personer samlades i Östercentrum i Visby för att manifestera mot rasism och sexism under söndagseftermiddagen.

Några höll upp facklor och andra plakat. ”Dra inte alla över en kam” stod det på en skylt som en ung kille höll i.

”Ta tillbaka debatten”

Bakgrunden till manifestationen är den hätska stämning som råder på ön sedan den misstänkta gruppvåldtäkten på en rullstolsburen kvinna blev känd.

Manifestationen arrangerades av Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ, men de ville inte att dagen skulle handla om partipolitik.

– I kölvattnet efter en förmodad våldtäkt har främlingsfientliga krafter tagit sig rätten att tolka den situationen och göra det till en fråga om invandring och inte mäns våld mot kvinnor. Vi vill ta tillbaka den debatten och förklara att det är mycket mer komplicerat än så, säger Saga Carlgren från Vänsterpartiet på Gotland.

Ett budskap om att man ville ta tillbaka gatorna där nazisterna demonstrerade förra veckan lästes upp på flera olika språk, så som somaliska, arabiska och dari.

Motdemonstranter på plats

Precis som förra söndagen var drygt 15 män från Nordiska motståndsrörelsen på plats. Polisen anvisade dem till en särskild plats drygt hundra meter närmare ringmuren. De stod tysta på rad.

– Det är konstigt att Nordiska motståndsrörelsen står här, i lilla Visby, säger Björn Sundström, boende i Visby.

– Vi är inte vana vid det.

För honom var det en självklarhet att komma till manifestationen.

– För 120 år sedan var det vi som emigrerade. Vi har glömt bort det och nu måste vi vara solidarisk med asylsökande, säger Björn Sundström.

Lasse Bjurwill håller med.

– Det här handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, alla behövs här, säger han.

Kvinna fick sköld i ansiktet

Ute på Visbys gator den hätska stämning som beskrivits i lokala och rikstäckande medier inte märkts av särskilt mycket, enligt en tjej som bor i staden.

– Det är mest via sociala medier man har hört talas om det, det är då man sett vad andra tycker. Annars har det varit lugnt tycker jag, säger hon.

Polisen uppger att demonstrationen förlöpte utan störningar. Efter att manifestationen avvecklats möttes dock en grupp demonstranter med motdemonstranter vilket ledde till en mindre sammandrabbning, enligt polisen.

– En kvinna fick en sköld i ansiktet. Det uppstod inget blodvite men ändock en skada och vi har därför upprättat en anmälan om misshandel, säger Carina Skagerlind, polisens presstalesperson för insatsen.

Skölden togs i beslag av polis och en man från Nordiska motståndsrörelsen misstänks nu för misshandel.

– Det finns en misstänkt och det pågår utredningsåtgärder. Men ännu har vi inte gripit någon, säger Carina Skagerlind.

Publicerad: