Åke, 2, svalde batteri – halsen frätte sönder

1 av 2
NYHETER

Åke, 2, blev lila i ansiktet och började dräggla.

På sjukhuset upptäckte kirurgerna att han svalt ett knappcellsbatteri.

– När jag förstod att det var ett batteri blev jag ordentligt skakig. Världen kraschade runt mig, säger Åkes pappa Samuel Hylén.

I förra veckan campade Samuel och Lisa Hylén i Varberg tillsammans med sina barn. Men när familjen skulle åka hem hände något riktigt otäckt.

– Rätt var det var kom Åke fram och var ledsen. Det kom bubbligt genomskinligt slem ur munnen och han hulkade och grät, säger Samuel Hylén.

Samuel insåg fort att Åke, 2, måste ha svalt något och gjorde Heimlichmanövern på sin son.

– Men det hjälpte. Han fortsatte gråta och blev lätt lika i ansiktet, säger Samuel.

”Världen kraschade runt mig”

Mellan tårarna sa Åke att det var en peng han hade svalt. Då ringde familjen 112. Ambulansen kom direkt och körde dem till sjukhuset i Varberg. Därifrån blev de skickade till Sahlgrenska i Göteborg, som i sin tur hänvisade dem till Drottning Silvias barnsjukhus efter att ha undersökt Åke utan att hitta något. Där fick familjen vänta i två timmar på en ledig operationstid.

– Vi trodde att det skulle vara ett enkelt ingrepp. Men när det hade gått en och en halv timme utan att vi hört någonting började vi bli oroliga säger Samuel.

Efter ytterligare en timme sa sjukhuspersonalen att Samuel och Lisa kunde komma upp till operationssalen. Men de skulle inte få träffa Åke. En kirurg berättade att Åke fortfarande låg nedsövd och att de hade hittat ett batteri under struplocket i matstrupen.

– När han sa det blev jag ordentligt skakig. Världen kraschade runt mig.

Får varken äta eller dricka på veckor

Efter röntgen kunde läkarna konstatera att Åkes slemhinnor fått svåra brännskador och att struplocket bränts sönder. Nu har Åke en sond på magen och får varken äta eller dricka genom munnen på några veckor.

– Men han är ganska pigg och är uppe och leker och skojar. Däremot tappar han energin snabbare än vanligt eftersom han inte får äta.

Batteriet som Åke hade svalt var ett knappcellsbatteri till en brandvarnare och låg förvarat högt uppe i ett vitrinskåp. Samuel har nu skrivit ett Facebookinlägg där han uppmärksammar andra föräldrar på farorna med batterier.

– Om mitt inlägg gör att en enda förälder undviker det här är det helt fantastiskt. I vår familj kommer det aldrig mer ligga några batterier löst. De får ligga i ett låst skåp så att barnen inte kommer åt dem.

Om en månad ska Åke tillbaka till sjukhuset för att se om han fått några bestående skador.

– Vi är överlyckliga över den fantastiska sjukvården som finns i Sverige. Alla på barnsjukhuset var helt underbara. De är verkligen hjältar, säger Samuel.