Slott med anknytning till Kung Arthur kan ha hittats

1 av 8
NYHETER

Brittiska arkeologer har hittat resterna av ett slott som kan ha anknytning till kung Arthur.

Upptäckten är gjord vid utgrävningarna vid Tintagel i norra Cornwall.

De uppgrävda murarna kan ge nytt bränsle till diskussionen om den sägenomspunne regentens existens, skriver The Independent.

Legenden om kung Arthur och hans riddare har överlevt genom århundradena. Många tvivlar på att han någonsin levt och tror att han snarare är ett ihopdiktat sammelsurium av olika historiska och mytologiska personer.

Nu kan diskussionen få ny fart.

Arkeologer har hittat resterna av vad som tros vara ett kungligt slott. Upptäckten gjordes under en utgrävning i mystiska Tintagel i norra Cornwall, skriver The Independent.

Det rör sig om metertjocka murar, trappor och golvplattor som arkeologerna anser utgör grunden till en kungaborg i det forntida riket Dumnonia.

Avslutades i tisdags

Enligt medeltida tradition föddes Arthur i Tintagel, efter en romans mellan en brittisk kung och hustrun till en lokal härskare någon gång på 400- eller 500-talet, skriver The Independent. De nyss upptäckta murarna dateras till just den perioden och överensstämmer därmed med Arthursagan.

Utgrävningen, som leddes av Jacky Nowakowski och James Gossip, påbörjades den 18 juli och avslutades i tisdags.

Oavsett om platsen har koppling till Arthur eller inte är upptäckten av stor historisk betydelse, enligt The Independent. Det är första gången som en så omfattande byggnad från den tidsperioden påträffas i Storbritannien.

Levde gott

Fynd av keramik och glas tyder på att människorna som bodde i byggnaderna var högt uppsatta i samhället och levde gott. De ska exempelvis ha avnjutit turkiskt vin ur franska koppar och grekisk olivolja.

– Upptäckten av högstatusbyggnader – eventuellt ett kungligt slottskomplex – på Tintagel förändrar vår förståelse av platsen. Det hjälper till att ge en spännande bild av hur livet var på en sådan betydelsefull plats, i en tid som vi historiskt inte vet så mycket om, efter kollapsen av det romerska styret i Storbritannien, säger Win Scutt, kurator på English Heritage, till The Independent.

I området finns även ett medeltida slott, färdigställt på 1100-talet, vars murar står än i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM