Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Nu slopar de inkomstkravet för hyresrätter

Av: 

TT

Nathalie Mark

NYHETER

Flera allmännyttiga bostadsbolag har sänkt kraven för hur hög lön en hyresgäst måste ha för att kunna få ett hyreskontrakt. Och nu slopar Göteborgs kommuns bostadsbolag hyreskravet helt.

– Väldigt bra, säger Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, till Aftonbladet.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH.

Efter flera år av höga inkomstkrav på flera ställen i Sverige har nu de kommunala bostadsbolagen börjat svänga. I Stockholm och Malmö har inkomstkraven sänkts – och nu tar Göteborgs kommuns olika bostadsbolag helt bort kravet på att tjäna tre gånger mer än hyran, rapporterar SR Ekot.

– Nu slopar vi kravet helt med utgångspunkt i att alla ska ha rätt och lika möjlighet att söka lägenhet. Låt oss ha tilltro till människors egen förmåga att avgöra vilken hyra man kan klara, säger Mariette Hilmersson, vd för det kommunala företaget Framtiden, som äger de allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg, till Ekot.

De nya riktlinjerna börjar gälla under hösten.

Professorn: ”Väldigt bra”

En majoritet av allmännyttan runt om i landet har dock fortfarande kvar sina inkomstkrav, som har varit branschpraxis i flera år. Flera ser över sina riktlinjer, men det finns också exempel på kommuner som behållit kraven även efter en genomgång, enligt branschens intresseorganisation Sabo.

Detta är något som Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, är skeptisk till.

– För det första har vi på KTH gjort en mindre studie på om folk med lägre inkomst har fler betalningsanmärkningar på hyror – och det har de inte. För det andra bygger bostadsköerna på att den med längst kötid får lägenheten – men har man dessa inkomstkrav är det inte heller fallet. Då kan du helt utestängas från hyresmarknaden om du har låg inkomst, säger Hans Lind till Aftonbladet.

Han menar att det rör sig om ren diskriminering.

– Om du har låg inkomst men aldrig har fått en betalningsanmärkning – ska du då utestängas bara på fördomar om att du inte kan betala hyran?

Som exempel ger Hans Lind Uppsalas kommunala bostadsbolag Uppsalahem, de har aldrig haft ett inkomstkrav och de har heller aldrig rapporterat en högre andel betalningsanmärkningar. Han menar dock att då få lägenheter faktiskt når köerna så kommer det inte att påverka bostadsmarknaden nämnvärt.

– Vi pratar i praktiken om väldigt få kontrakt. Däremot kommer ju ett visst antal människor som tidigare utestängts på grund av låg inkomst nu att kunna få bostad. Jag tycker att det här är väldigt bra.

ANNONS

25% rabatt på baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger!

Extern länk från Ellos

Köp här!

LÄS OCKSÅ

Är det dags att skrota ränteavdraget? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag

Göteborg