Fultrixen ökar lavinartat – så skyddar du dig

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
NYHETER

Kartknepet, halsbandstricket och barnbarnsbluffen – nu tar tjuvarna till extra fula strategier för att komma åt dina pengar.

Polisen slår larm om att antalet bedrägeribrott ökar lavinartat.

– Det är extremt alarmerande, vi kan inte hantera alla anmälningar, säger bedrägeripolisen Jan Olsson.

Antalet anmälda bedrägeribrott har aldrig varit så här många tidigare – och precis alla kan råka ut för det.

Nu slår polisen larm för att de inte hinner utreda alla brott.

– Det är extremt alarmerande. Vem som helst kan råka ut för det här och det går inte att skydda sig, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter.

– Vi måste försöka komma på sätt att förhindra de här brotten, säger han.

Så gör bedragarna

Tjuvarna tar nu till extra fula knep för att komma åt dina pengar och tillhörigheter.

Dessutom åker de ut på så kallade ”brottsserier” som blivit allt vanligare. Det vill säga att bedragarna åker ut på ”turné” för att lura så många människor som möjligt.

Se upp för ”Barnbarnsmoduset” som innebär att tjuvarna ringer upp en äldre person och utger sig för att vara ett barnbarn. De säger att bilen gått sönder, att man behöver pengar till en bärgare och att en kompis skickas för att hämta pengarna.

– Självklart vill den äldre hjälpa till, men bedragarna tar kortet och drar. Det man som äldre bör göra är att kontakta barnbarnet eller dess förälder för att kolla om det verkligen är dem, säger han.

Ofta riktar barnbarnsbedragarna in sig på äldre med finskt påbrå.

”Finns alla möjliga varianter”

Polisen varnar också för det så kallade ”halsbandsfifflet”. Det går ut på att en bedragare hänger på ett krafshalsband till försäljning på en äldre person, men när personen säger emot tas halsbandet av – och personens äkta halsband.

– Det finns alla möjliga varianter. Det är ett prioriterat brott när man ger sig på de svagaste och de som är i mest behov av sina pengar, säger han.

Även ”kartknepet” har fått ett uppsving. Det innebär att bedragarna ber om hjälp för att de är vilse, då lägger de en karta över offrets tillhörigheter och när man fått ”hjälp” tar de också med sig värdesakerna som ligger därunder – utan att offret kanske märkt någonting.

Nu utbildas äldre

Under de första sju månaderna 2016 har datorbedrägerierna ökat med hela 78 procent jämfört med samma period förra året. Bidragsbrotten har ökat med drygt 27 procent och åldringsbrotten med 21 procent.

Nu kraftsamlar pensionärsorganisationerna PRO, SPF och brottsofferjouren för att utbilda äldre.

– Det är väldigt allvarligt att fler och fler råkar ut för det här. Vi tror att det är viktigt att informera om vad man ska vara uppmärksam på och att det finns folk med skumma avsikter som på olika sätt försöker lura äldre, säger Christina Tallberg.ordförande på PRO.