Johansson: ”Det finns luckor som måste täppas till”

avLindah C Mohlin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson reagerar starkt efter Aftonbladets avslöjande.

Nu vill han införa hårdare lagar för att stoppa handeln med arbetstillstånd.

– Vi behöver ha strängare sanktioner. Böter och fängelse, säger han.

Morgan Johansson välkomnar Aftonbladets avslöjande och hoppas att ärendet blir polisanmält.

– Det är ett brott att vilseleda myndigheter som Migrationsverket. Det kan ge böter och fängelse upp till sex månader, säger han.

– Men det har dessvärre aldrig prövats i domstol. Så det är klart att skulle vi få en polisanmälan på detta och prövning så vore det ju väldigt bra.

Det har sedan tidigare kommit flera signaler till Migrationsverket om att det förekommit handel med arbetstillstånd. Myndigheten har varnat för att systemet kan missbrukas.

– Jag är fullt medveten om att det finns luckor här som måste täppas till, säger Morgan Johansson.

– Därför tillsatte vi för ett år sedan en utredning för att se över arbetskraftsreglerna. Vi kommer få det betänkandet senare i höst och där har vi sagt att vad vi behöver är bättre sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare som gör så här och bättre tillsyn.

”Ser strängt på det här”

Justitieministern passar också på att ge en känga till den förra regeringen.

– Den gamla regeringen hade en väldigt liberal inställning och hade kanske en syn att det här inte skulle kunna utnyttjas. Vi har inte riktigt den synen. Vi ser strängt på det här.

Den här utredningen ska ju vara klar första september. Kommer du vidta några ytterligare åtgärder omgående när du har sett det här avslöjandet?

– Ja, det är klart. Vi har ju redan varit i kontakt med Migrationsverket under den här veckan. För att höra hur de ser på det här och om det finns fall som skulle kunna gå till polisen och få domstolsprövning. Det är ett bekymmer att de här situationerna inte prövats i domstol.

Publicerad: