Kim Jong-Un hyllar ny robotuppskjutning

Foto: Kim Jong-un har övervakat flera tidigare tester, som denna som tros vara från en uppskjutning i mars i år.
NYHETER

Nordkorea genomförde under onsdagen två nya robottester.

Testen har fördömts av Japan, USA och Sydkorea – men hyllas likt tidigare liknande tillfällen av landets diktator Kim Jong-Un.

FN:s säkerhetsråd har även kallat till möte med anledning av missiluppskjutingarna.

På onsdagsmorgonen, lokal tid, genomförde Nordkorea nya robottest, enligt Sydkoreas försvardepartement.

Strax före klockan sex sköts den första roboten upp från landets östkust. Det misstänks ha rört sig om en ny typ av kraftfull ballistisk medeldistansrobot, av typen Musudan. "Den verkar ha misslyckats", heter det i ett uttalande.

Musudan-roboten uppges ha landat i havet efter omkring 15 mils flygning, men teoretiskt sett har den en räckvidd på 250-400 mil, vilket innebär att den skulle kunna nå USA:s baser i Guam.

Två timmar senare gjordes ytterligare en robotuppskjutning, som lyckades. Den ska ha nått 40 mil ut i det Japanska havet. Enligt Reuters verkar det röra sig om en mellandistansrobot.

Hyllar uppskjutningen

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un ska själv ha övervakat de två robottesterna.

I ett uttalande hyllar han landets nya test och säger att det utgör ett direkt hot mot amerikanska militärbaser i Stilla havet, rapporterar statliga medier.

Kim Jong-Un säger att det var en "stor händelse" som avsevärt stärkt Nordkoreas kapacitet att försvara sig, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Utomstående experter bedömer dock att Nordkorea inte har förmågan att bygga tillräckligt små kärnvapenspetsar för att kunna bestycka sina missiler, även om det är vad landet strävar efter, rapporterar BBC.

Fyra gånger tidigare – tre gånger i april och en gång i maj – har Nordkorea försökt skjuta upp en medeldistansrobot men misslyckats. Den visades först upp vid en militärparad i Pyongyang i oktober 2010. I statlig tv kallas den nu "Hwasong-10". Hwasong betyder Mars på koreanska.

FN:s säkerhetsråd kallar till möte

Onsdagens test har fördömts av Japan, USA och Sydkorea.

Japans regering har bland annat sagt att uppskjutningen strider mot FN-resolutioner, som förbjuder Nordkorea att använda någon form av ballistisk robotteknologi, och att landet starkt kommer att protestera, enligt nyhetsbyrån Kyodo. Premiärminister Shintzo Abe har sagt att robotuppskjutningar "inte kan tolereras", enligt Reuters.

Natten till torsdag uppger nyhetsbyrån AFP att FN:s säkerhetsråd har kallat till möte med anledning av de nordkoreanska missiluppskjutningarna.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallar det hela "en skamlös och oansvarlig handling".

ARTIKELN HANDLAR OM