Tim Kaine blir Clintons vicekandidat

1 av 2
NYHETER

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton meddelade sent natten till lördag att hon valt Virginia-senatorn Tim Kaine, 58, till sin vicepresidentkandidat och parhäst i kampen om Vita huset.

”Tim Kaine är en man som har ägnat sitt liv åt att kämpa för andra”, twittrar Clinton.

Det blir Virgina-senatorn Tim Kaine som sluter upp bakom Hillary Clinton inför det amerikanska presidentvalet i november. Det meddelar hon själv via Twitter, sent på fredagsnatten, svensk tid.

”Jag är glad att kunna presentera min vicepresidentkandidat Tim Kaine, en man som har ägnat sitt liv åt att kämpa för andra”, skriver hon och fortsätter:

”Tim Kaine är en obeveklig optimist som tror att inget problem är olösbart om du bara arbetar för att lösa det”.

Kaine har varit förhandstippad att bli Clintons vicepresidentkandidat, och en av personerna som det surrat mest om.

Han är född 1958 och valdes in i den amerikanska senaten 2012. Tim Kaine har tidigare varit borgmästare i Richmond i Virginia 1998-2001 och guvernör i delstaten 2006-2010. En av hans hjärtefrågor är skärpta vapenlagar. Som guvernör tvingades han hantera Virginia Tech-massakern 2007 när 32 människor sköts ihjäl. Han hyllades då för sin insats.

I en tidigare intervju med Charlie Rose på CBS News har Hillary Clinton sagt om Kaine att han ”aldrig förlorat ett val”.

– Han var en borgmästare i världsklass, guvernör och senator. Han sätter frågan om ojämlikhet i första rummet.

Demokraternas konvent hålls mellan 25 och 28 juli. Då utses partiets presidentkandidat formellt.