Trebarnspappan Tim dog av antibiotika – nu granskas läkaren

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
1 av 4

Trebarnspappan Tim von Ahn, 44, dog efter att han behandlats med antibiotika.

Nu ska läkaren, som delade ut medicinen, granskas av IVO då man upptäckt att läkaren anmälts över 20 gånger tidigare.

– Det gjorde mig rasande, säger mamma Birgitta von Ahn.

Det var i mitten av september förra året som 44-årige Tim von Ahn gick till vårdcentralen för att operera bort en talgcysta, en fettsamling på ryggen.

Men såret blev infekterat och Tim fick cefadroxil utskrivet – vilket ledde till hans död.

Nu tycker Tims mamma, Birgitta von Ahn, att läkaren agerade slarvigt och anmäler honom till Inspektionen för vård och omsorg.

– Han blev felbehandlad. Han fick fel medicin och läkaren sydde ihop hålet trots att det var för stort, säger Birgitta von Ahn till Aftonbladet.

”Gjorde mig rasande”

Men när 44-åringens mamma gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg uppdagades det att många patienter sedan tidigare ifrågasatt läkarens kompetens, rapporterar SVT Stockholm.

Läkaren har anmälts 21 gånger tidigare främst på grund av patienter som ådragit sig komplikationer efter operationer som utförts av läkaren.

– Det gjorde mig rasande. Vi måste ha större patientsäkerhet än att vi hamnar hos en läkare med över 20 anmälningar. Patientsäkerheten går inte ut på att man ska måste googla på medicin eller läkare, utan man ska kunna lita på vården, säger hon.

Ska granskas av IVO

Läkaren har endast fått kritik i två av fallen och en erinran som han överklagade till Förvaltningsrätten och fick rätt, rapporterar tv-kanalen.

Nu ska IVO granska läkaren.

– Vi kommer titta närmare på det här nu, om det kan vara så att det är någonting som vi har missat, säger Kerstin Gudmundson, utredare på IVO, till SVT.

Aftonbladet har sökt läkaren för en kommentar.

Publicerad: