Terrorattentaten i Bryssel

Desperata orden i terrortestamentet

Av: 

Erik Melin

NYHETER

BRYSSEL. Utredare har bara kunnat identifiera två av attentatsmännen, bröderna el Bakraoui.

Den ena lämnade ett testamente efter sig.

– Han sa att han inte ville sluta som Abdeslam, i fängelse, förklarade den belgiske åklagaren under en presskonferens på onsdagen.

Riksåklagaren Frederic Van Leeuw vid presskonferensen.
Riksåklagaren Frederic Van Leeuw vid presskonferensen.

Det var en pressad Frédéric van Leueew som mötte belgisk och internationell press på den federala åklagarkammaren i centrala Bryssel, vid lunchtid på onsdagen.

Han förklarade att endast två attentatsmän har identifierats, bröderna el Bakraoui.

Ibrahim el Bakraoui, 29, som är personen i mitten på fotot från flygplatsen, utlöste sin bomb och dog i attentatet.

– Men personen till vänster i bild har vi ännu inte kunnat identifiera, säger den federale åklagaren Frédéric van Leueew.

Den tredje flygplats-attentatsmannen, till höger på övervakningsbilden, är fortfarande på fri fot. Precis innan explosionerna så släppte han sin väska och lämnade terminalbyggnaden.

– I hans väska hittade vi den mest kraftfulla sprängladdningen. Strax efter att bombteknikerna kom till platsen blev laddningen instabil och exploderade, säger Van Leueew.

Lyckligtvis skadades ingen i den explosionen.

”Eftersökt överallt”

Mannen på flykt har ännu inte kunnat identifieras och är alltså inte bekräftad som Najim Laachraoui, vilket belgiska och internationella medier rapporterat om tidigare.

Efter vittnesmål från en taxichaufför som skjutsat de tre männen till flygplatsen kunde polisen i går slå till mot en bostad i Schaerbeek. Där hittade man 15 kilo sprängmedel av typen TAPT – som ofta använts i attacker som IS tagit på sig och som är enkel att framställa. Man hittade också annat materiel som knyts till bombtillverkning.

I en papperskorg i närheten av bostaden hittade polisen en bärbar dator på vilket ett filmat testamente tillhörande Ibrahim el Bakraoui hittades.

I det testamentet finns fraserna ”jag vet inte vad jag ska ta mig till”, ”är eftersökt överallt”, ”jag känner mig inte säker” och ”jag riskerar att hamna i en cell”

– Han sa att han inte ville sluta som Abdeslam, i fängelse, förklarade åklagaren.

Fler tillslag

Senare på tisdagen genomfördes ytterligare tillslag. I en lägenhet kunde en person gripas och hen frågas under onsdagen ut av utredare.

Utredningen gällande tunnelbanebombningen har kunnat slå fast att Ibrahims lillebror, 27-årige Khalid el Bakraoui, utlöste sin bomb efter att tåget börjat lämna stationen Maelbeek. Explosionen i den andra vagnen inträffade när den fortfarande befann sig intill plattformen.

– Identifieringen har kunnat göras med hjälp av fingeravtryck och DNA, säger den federala poliskommissarien Catherine de Bolle på presskonferensen.

Båda bröderna Bakraoui har ett kriminellt förflutet, men har tidigare inte kopplats till terrorism.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tredje bomben hade mest sprängmedel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel

Bryssel

Belgien

Terrorism