Håkan Juholt: ”S ägnar sig åt självamputering”

avOlof Svensson

Den förre S-ledaren totalsågar Socialdemokraterna

Foto: Andreas Bardell
Håkan Juholt, före detta S-ledare.

Förre S-ledaren Håkan Juholt går till hårt angrepp mot Socialdemokraterna och sin efterträdare Stefan Löfven.

I en intervju i Dala-Demokraten säger han att partiet lider brist på idelogiskt själförtroende och ägnar sig åt "självamputering".

– Visioner och utopier utan en förd politik, det är dagdrömmeri. Men politik utan visioner är en mardröm. Vi sitter fast i det senare idag, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt avgick som partiordförande för Socialdemokraterna den 21 januari 2012. Till sommaren lämnar han riksdagen efter 21 år.

I en intervju med Dala-Demokratens ledarsida pratar han om varför han väljer att sluta med politiken och hur han tycker att Socialdemokraterna utvecklas i fel riktning.

"Det är självamputering"

Enligt Juholt har partiet gjort till en strategi att otydliggöra skillnader mellan S och borgerligheten. Han säger att partiledningen lider brist på ideologiskt självförtroende.

– Partiet har i väldigt stor utsträckning utvecklats till att bli en intresseorganisation för kommunalt förtroendevalda medan fackföreningarna har blivit till försäkringsbolag. Vi har helt enkelt slutat vara intresserade av människor på det sättet som vi brukade, det finns inte längre någon genuin strävan att förändra medborgares vardag med rörelsens egna händer, säger Håkan Juholt.

Han tycker det är "förnedrande" att partiet inte har kolloverksamhet för unga i samma utsträckning som tidigare, att flyktingar inte bjuds in för att berätta om vad de varit med om och att partiet i stort sett inte har några projekt för arbetslösa längre.

–  Det är självamputering. Vi reducerar oss själva medvetet till ett parti med mindre uppgift och mindre själ. Väljarna ser inte skillnad på oss och andra längre, säger Håkan Juholt till tidningen.

Jag blev en vitamininjektion

På frågan om det är möjligt att vända opinionen och åter bli ett 40-procents parti svarar han ja. Men för att lyckas krävs det att S ska vara "något mer än byråkrati och administration", något han själv tycker att han lyckades skapa under sin första tid som partiordförande.

– Jag tror att jag blev en idémässig vitamininjektion som signalerade att Socialdemokratin var unik. Det handlar främst om att man måste få känna att det finns en särskild passion kopplad till Socialdemokratin, säger han.

Håkan Juholt säger vidare att han känner sig olycklig över vad som händer med den socialdemokratiska rörelsen. Däremot tycker han inte att Stefan Löfven är fel person att leda partiet.

– När jag blir arg så tänker jag att i mitt fall så var politiken rätt, men jag som person blev fel. Nu anser jag att Stefan Löven är rätt person, men opinionssiffrorna är sämre, vad är det då istället som är fel? säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM