Terrorattentaten i Bryssel

Dubbla explosioner på Bryssels flygplats

Av: 

Erik Melin

Max Sommerstein

NYHETER

Flera döda och skadade, enligt lokala uppgifter Folk flyr från flygplatsen

Två explosioner har inträffat och skott har avlossats på Bryssels flygplats Zaventem. Enligt belgisk åklagare rör det sig om ett självmordsattentat.

Rapporter om explosion vid en tunnelbanestation i Bryssel har också kommit under morgonen. Uppgifter från Belgiens hälsominister, samt talesperson för lokaltrafiken till AFP respektive BBC, säger att 26 människor totalt har dött i explosionerna.

Tipsa | Aftonbladet

Den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws rapporterar att de två explosionerna föregicks av skottlossning och ”rop på arabiska”, och hänvisar till vittnesuppgifter. Senare på förmiddagen har belgisk åklagare bekräftat uppgifter om att det handlar om ett självmordsdåd, skriver Omni.

Enligt Belgiens hälsominister har hittills 11 personer bekräftats döda på flygplatsen, och belgisk räddningstjänst har enligt BBC bekräftat 15 döda i explosionen i tunnelbanan. Men enligt obekräftade uppgifter har upp emot 30 personer dött endast i attacken i tunnelbanan.

På bilder från platsen syns svart rök och hur människor flyr från flygplatsen. Flygplatsen är stängd till vidare och anslutande tågtrafik har stoppats, rapporterar TT.

Brysselregionen har dragit igång sina katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Höjd terrorhotnivå – men inte i Sverige

AFP meddelar att Belgiens premiärminister höjer landets terrorhotnivå till den allra högsta. Säpo twittrade under förmiddagen att den i Sverige är oförändrad.

”Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen i Belgien. Terrorhotnivån för Sverige ligger kvar oförändrad på förhöjd nivå.” skriver man på Twitter.

Efter attentaten i Bryssel förstärker svensk polis sin närvaro på svenska flygplatser, meddelar man i en skriftlig kommentar till TT.

På morgonen gick Bryssels federala regionledning ut och bekräftade explosionerna och kallar dem för ”attack”.

"Prioriterat nu är att rädda offer (för explosionerna) och säkra omgivningen” skriver man i ett uttalande. ”Ett nationellt säkerhetsråd kommer att sammankallas senare under dagen. Den belgiska regeringen vill uttrycka sitt fulla stöd till offren och deras familjer.”

”Huset skakade”

Svenska Dagbladets korrespondent var på flygplatsen när det smällde.

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, säger Teresa Kuchler till tidningen.

Hon säger till Aftonbladet morgon hon tror att det rör sig om två explosioner, en mindre och sedan en större. Hon tror att explosionerna skedde vid incheckningsdisken.

Ett vittne berättade för sin bror, som Aftonbladet pratat med, att det lät som att smällarna kom från taket.

– Han gick förbi där smällen kom ifrån bara tio sekunder före. Sedan ringde han och adrenalinet pumpade.

Vittnet berättar också att han hjälpt ett par kvinnor som fått splitterskador och blödde, men inte verkat allvarligt skadade.

”Inväntar polisens bedömning”

Fredrick Federley (C), EU-parlamentariker, berättar att han märker av händelserna även inne från Parlamentet, där det på morgonen varit lugnt.

– Jag har sett en massa utryckningsfordon åka ut mot flygplatsen. De flesta av oss här är luttrade nu och inväntar polisens bedömning av säkerhetsläget, säger han.

Uppmanar att inte använda mobilnätet

Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning. Använd sociala medier eller sms. 

UD Resklar på Twitter skriver att svenskar bör hålla sig undan flygplatsområdet:

”Explosioner på flygplatsen i #Bryssel Vi uppmanar svenskar på plats att undvika flygplatsområdet och höra av sig till anhöriga” skriver man på Twitter.

Svenska UD har inte gått ut med någon liknande uppmaning, skriver TT.

– Nej det har vi inte gjort. Men det finns sedan en tid tillbaka en allmän uppmaning till vaksamhet i Europa. Vi har inte gått ut med några specifika varningar när det gäller Bryssel, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst.

Texten uppdateras

32 dödades av tre självmordsbomber

Det hände vid terrorattackerna i Bryssel den 22 mars.

TRE EXPLOSIONER I MORGONRUSNINGEN

Klockan 07.58: Självmordsbomber på flygplats

Tre män kommer till Zaventem-flygplatsen i taxi med väskorna fyllda med sprängämnen, spik och glas. I avgångshallen detonerar männen två bomber med nio sekunders mellanrum.

11 personer har dödats och 81 skadats, uppgav Belgiens hälsominister vid 12.20-tiden på tisdagen. Vittnen berättar om kraftigt blödande offer med armar och ben bortsprängda.

Cirka klockan 09.10: Attack i tunnelbanan

Ännu en explosion inträffar i Bryssel – den här gången i tunnelbanan vid Maelbeek, nära EU-högkvarteret Berlaymont i centrala Bryssel. En bomb utlöstes ombord på ett tunnelbanetåg som åkte längs perrongen på stationen. Explosionen inträffade i den mittersta av tre vagnar när tåget var på väg bort från stationen.

Bryssels borgmästare uppgav på tisdagseftermiddagen att 20 dödats och 106 skadats, varav 17 allvarligt.

En vecka efter bombdådet hade den totala dödssiffran i attackerna fatställts till 32 döda. Bland dem finns två svenskar: My Atlegrim, 30, och en 60-årig kvinna från Mellansverige.
LÄS MER: De dog i terrorattackerna

FLER BOMBER SKULLE HA SPRÄNGTS
Omkring klockan 14: Paket på flygplatsen ”neutraliserat”

När polisen efter attacken går igenom övervakningsbilder från flygplatsen hittar man bilder på tre män som drar på fyllda med sprängämnen. Två av männen dödas när de utlöser sina bomber, medan den tredje – mannen i hatt på bilden – ses fly från flygplatsen. Hans bomb är den kraftigaste – men den detonerar först när polisens bombgrupp kommit till platsen, och ingen skadas.

Övervakningsbilden från flygplatsen visar de tre männen strax innan de utlöser sina väskbomber.

”Terrorister bakom alla tre explosioner”

Belgiska federala åklagare bekräftade vid 12-tiden att alla tre explosionerna är terrorattacker. Senare visar det sig att alla explosioner utlösts av självmordsbombare.

Bryssels flygplats, Centralstationen och samtliga tunnelbanestationer i staden stängdes under dagen. Vid 16-tiden öppnades tågstationen igen för att Brysselborna ska kunna ta sig hem. Flygplatsen höll under påskhelgen fortfarande stängt.
Terrorhotnivån i Belgien har höjts till max.

Flygplatser i Europa och USA har höjt säkerheten efter dåden, och Frankrike har skärpt bevakningen av gränsen mot Belgien.

VILKA LIGGER BAKOM?

Terrororganisationen IS har gått ut och sagt sig ligga bakom bombdåden, genom nyhetsbyrån Amaq som står IS nära. Belgiska åklagare har identifierat tre av självmordsbombarna. De har umgåtts i samma kretsar som flera av terroristerna bakom terrorattackerna i Paris i november.

LÄS MER: Terroristerna bakom Brysselbomberna – det vet vi

Denna artikel uppdaterades senast 30 mars kl 10.00

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

#Breaking Explosion at the Zaventem airport in Brussels, airport Being evacuated now. Reason unknown. https://t.co/VWxaFA1O5D
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorattentaten i Bryssel

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattentaten i Bryssel