Swedbanks ordförande kallar till krismöte

avCarin Fock

Ska lugna storägare

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Sundström, styrelseordförande Swedbank.

Swedbanks ordförande Anders Sundström kallar till hemligt möte, efter att flera storägare uppgett att förtroendet för honom är i botten, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi är de sista som får reda på någonting. 36 timmar efter beskedet att styrelsen avsatte vd Michael Wolf, först då får vi chansen att ställa våra frågor, säger en stor och uppenbart missnöjd aktieägare till SvD Näringsliv.

För att mildra kritiken har Sundström kallat ägarna till ett hemligt möte på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg i dag vid lunchtid.

Det var i går eftermiddag som inbjudan till dagens ägarmöte skickades ut. Då ska också de svenska aktieägarna få träffa och ställa frågor till Wolfs efterträdare Birgitte Bonnesen.

”Har ägarnas förtroende”

I går skrev Aftonbladet om att Swedbanks vd fick sparken, då bankens styrelse uppgav att de vill ta Swedbank till "nästa nivå".

– Wolf är inte rätt person för nästa steg. Det finns brister i hur vd:n har agerat, sa styrelseordföranden Anders Sundström vid en presskonferens under tisdagen.

Under presskonferenser fick Sundström också frågor om om Wolfs avgång hade med Finansinspektionens utredning av flera höga Swedbank-chefers fastighetsaffärer att göra:

– Självklart så spelar andra saker in. Hur vi lyckats kommunicera ett antal frågor, hur vi har levt efter ett regelverk, det har också betydelse. Men det har spelat en underordnad roll, sade Anders Sundström.

Men frågor om hans egen framtid i banken hänvisade han till ägarna.

– Det är ägarna som sätter samman styrelsen. Och jag känner att jag har ägarnas förtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM