Donerade blod efter attacken: ”Är en stolt amerikansk muslim”

1 av 2 | Foto: Bilden Mahmoud lade upp på Facebook.
NYHETER

”Jag heter Mahmoud och jag är en stolt amerikansk muslim”. Så skriver Mahmoud El Awadi och delar med sig av bilden där han donerar blod till offren i Orlando.

Detta trots att det är fastemånaden ramadan, och han inte äter eller dricker mellan gryning och skymning.

Efter attacken mot nattklubben Pulse i Orlando, där 49 dödades och 53 skadades, har många ställt upp och donerat blod för att hjälpa de skadade. En av alla som gjort det är Mahmoud El Awadi, som är amerikansk muslim.

Ja, jag har donerat blod trots att jag varken kan äta eller dricka någonting då jag fastar under vår heliga ramadan-månad precis som hundratals andra muslimer som donerade i dag här i Orlando”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

– Jag ville att fler av mina muslimska vänner skulle komma dit och hjälpa till, säger han till Al Jazeera om varför han valde att lägga upp bilden.

Krigsveteraner i kön

Han skriver att han är arg och frustrerad över att en man som kallar sig muslim gjorde något så skamfullt som att döda alla dessa människor. Mahmoud berättar att han kände sig extra stolt över att bo i USA när han såg köerna till att donera blod i Orlando. Tusentals människor stod och väntade i värmen. Krigsveteraner stod i kö, kvinnor i hijab delade ut vatten och mat.

Vårt blod ser likadant ut så gå dit och donera blod för dina landsmän är skadade och behöver din hjälp”, skriver Mahmud El Awadi.

Homosexuella män stoppas

Köerna för att donera blod har omnämnts av många efter attacken i Orlando. Många som gärna skulle vilja donera blod får dock inte göra det. Män som haft sex med män under det senaste året får nämligen inte lämna blod i USA. Liknande lagstiftning finns även i Sverige, även om det finns många som vill ändra på den.

ARTIKELN HANDLAR OM