Påstått terrorhot mot stora flygplatser

Foto: Flygplatsen Heathrow i London.
NYHETER

Transportminister Lord Ahmad uppmanar allmänheten att vara försiktig och säger att Storbritannien kommer att ”vidta nödvändiga åtgärder” för att hålla folk säkra.

Detta efter att ett hot ska ha riktats mot Heathrow och två amerikanska flygplatser via Twitter, rapporterar bland annat brittiska The Guardian.

Transportminister Lord Ahmad i Wimbledon manar till vaksamhet och säger att Storbritannien kommer att ”vidta nödvändiga åtgärder för att hålla allmänheten säker”, rapporterar brittiska medier natten till lördag.

Uttalandet kommer efter att den icke-statliga underättelseorganisationen SITE, Site Intelligence Group, vilken bevakar extremistiska rörelser, varnat att den fått kännedom om hot om attacker ombord på flygplan ”som flyger från Heathrow till USA” på USA:s självständighetsdag den 4 juli.

Hotet ska ha framförts via ett Twitter-konto som sympatiserar med terrorgruppen Islamiska staten (IS) och larmet gäller också att ”en sprängladdning kommer placerats antingen på Heathrow, LAX (Los Angeles) eller JFK-flygplats (New York)".

Samtidigt ifrågasätter högt uppsatta tjänstemän hotet, som de inte bedömer som särskilt trovärdigt. Federala källor bekanta med denna typ av underrättelseinformation säger till amerikanska LA Times att ett hot mycket väl kan ha uttalats, men att de inte bedömer det vara en genomförbar plan eller att det finns någon information som tyder på att en sådan operation pågår.

Enligt Sky News har talespersoner från Heathrow avböjt att kommentera det påstådda hotet och hänvisar i stället till Transportmyndigheten.