Kanadas premiärminister öppnar för könsneutrala ID-kort

Reporter: Linnea Carlén

Publicerad:
Uppdaterad:
Kanadas premiärminister Justin Trudeau, ståendes i mitten, viftar med en regnbågsflagga under den årliga  Pride-festivalen i Toronto, Kanada, den 3 juli.
Foto: Ian Willms/Getty Images/AFP
Kanadas premiärminister Justin Trudeau, ståendes i mitten, viftar med en regnbågsflagga under den årliga Pride-festivalen i Toronto, Kanada, den 3 juli.

Justin Trudeau gjorde under söndagen succé när han som den första kanadensiska premiärministern någonsin deltog i en Pride-parad, i Toronto.

Samma dag som de regnbågsfärgade festligheterna öppnade han i en tv-intervju även för möjligheten att införa könsneutrala alternativ på ID-kort.

Förra veckan meddelande den kanadensiska provinsen Ontario att de kommer att tillåta användningen av ett tredje kön, X, på körkort, som ofta används som id-handling i Nordamerika.

Under söndagen tågade Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillsammans med andra politiker genom gatorna i Toronto, Ontario, iklädd rosa skjorta och med en regnbågsflagga i hand.

”Undersöker möjligheterna”

I en intervju i den lokala tv-station CP24 i samband med den årliga Pride-paraden sa han också att Kanada undersöker möjligheten att införa könsneutrala alternativ på identitetskort, rapporterar Reuters.

Truedu gick inte in på några detaljer men sa att regeringen studerar andra jurisdiktioner och utforskar vad som är bästa möjliga tillvägagångssätt.

Australien, Nya Zeeland och Nepal är några länder som redan gjort det möjligt för sina medborgare att använda X som könsmarkör, uppger nyhetsbyrån.
Tidigare har Justin Trudeau förespråkat att minska hindren för män som har sex med andra män att lämna blod. Under intervjun med tv-kanalen CP24 ska han också ha sagt att den kanadensiska regeringen kommer att fortsätta arbeta för en uppluckring av reglerna för blodgivning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN