Artisten Staffan ”Bosson” Olssons plan genomsöktes innan terrorattacken

NYHETER

”Det som hänt är helt fruktansvärt”

1 av 3

Turkiet skakas av ett nytt blodigt terrordåd.

Kort före attacken som tog minst 41 människoliv lyfte artisten Staffan ”Bosson” Olsson från storflygplatsen Atatürk.

Innan takeoff genomsöktes bagageutrymmet i planet.

– Vi stod still i flera timmar. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

Vid klockan 21 i går, svensk tid, tog sig tre terrorister till flygplatsen Atatürk utanför staden Istanbul i Turkiet. Gärningsmännen öppnade eld med kalasjnikovs och sköt urskiljningslöst runtomkring sig. Därefter detonerade de sina självmordsbomber.

Minst 41 människor dödades i dådet. Närmare 150 personer har skadats.

Än så länge har ingen organisation tagit på sig attacken. Men enligt Turkiets premiärminister Binali Yildirim finns det tecken som pekar på att terrorsekten IS ligger bakom.

”Ingen normal procedur”

Vid 17-tiden skulle svenske artisten Staffan ”Bosson” Olsson flyga från Atatürk till Ukrainas huvudstad Kiev med Turkish Airlines. Men när planet var ute på startbanan stannade det plötsligt.

– De slog av motorerna och sedan kom tre servicebilar. Jag hörde hur de öppnade bagageutrymmet och sökte igenom det. Men det var ingen som sa något om vad som hände, säger han.

Flygplanet stod still i två timmar. När genomsökningen var klar fick passagerarna beskedet att den gjorts på uppdrag av flygbolagets lastavdelning.

– Jag har flugit väldigt mycket, men aldrig varit med om något liknande. Är det något tekniskt fel eller något annat så brukar planet alltid stanna innan det taxar ut. Det här kändes inte som någon normal procedur.

”Kändes olustigt på flyget”

När Staffan landade i Kiev var mobilen full av meddelanden.

– Jag hade checkat in på flygplatsen på Facebook, så många visste att jag var där. Men jag hade ingen aning om vad som hänt, så jag gick in på Aftonbladet och läste, säger han, och fortsätter:

– Det kändes olustigt på flyget efter den där kontrollen. Nu i efterhand tänker jag att de kanske hade fått indikationer på att något skulle hända och att det var därför de sökte igenom planet. Underrättelsetjänster vet ju ofta att något är på gång, men inte exakt vad eller när.

Ska resa tillbaka

47-årige Staffan ”Bosson” Olsson blev känd för den svenska allmänheten när han medverkade i första säsongen av tv-succén ”Sikta mot stjärnorna” 1994. Sju år senare hade han en stor hit med låten ”One In a Million”. ”Bosson” har turnerat med superstjärnor som Britney Spears och Kylie Minogue.   

Under de senaste åren har 47-åringen spelat mycket i östra Europa. På grund av det har han ofta rest via Ataürk-flygplatsen.

– Jag ska egentligen flyga tillbaka i morgon. Men nu vet jag inte hur det blir.

– Det som hänt är fruktansvärt. Så många helt oskyldiga människor har mist livet när de var på väg ut och resa, eller när de skulle möta anhöriga som kom hem igen.

Han fortsätter:

– Jag har en del fans i Turkiet. En av dem har hört av sig till mig och berättat att hans vän miste livet i attacken. Det är otroligt tugnt.

Flög till Ukraina efter dödskraschen

Det är inte första gången som Staffan är nära ett våldsdåd.

Sommaren 2014 skulle han resa till östra Ukraina. Dagen före Malaysia Airlines-planet kraschade frågade han sin agent om det var säkert att flyga i området.

– Min agent sa att det var säkert, och så inträffade den fruktansvärda händelsen. Men jag beslutade mig för att resa dit ändå. Jag flög en vecka efter kraschen och uppträdde under en internationell musiktävling för barn.

– Men det kändes bra att göra det. Man kan inte förutsäga allt. Det kan lika gärna hända hemska saker på väg till flygplatsen eller vid något annat tillfälle. Man kan ju inte sluta leva, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM