”Egor Putilov” gjorde miljonvinst i mystisk bostadsaffär

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Experten: ”Alla varningsklockor ringer”

1 av 3

SD-desinformatören Alexander Fridback, även känd som Egor Putilov, beskrivs som en potentiell säkerhetsrisk efter en suspekt fastighetsaffär med en rysk affärsman, rapporterar Ekot.

Affären gjorde Fridback sex miljoner kronor rikare.

– Alla varningsklockor ringer, säger Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan.

– Sverigedemokraterna har en skyldighet att kommentera det här på ett seriöst sätt och hur man ser på den här fastighetsaffären, säger försvarsminister Peter Hultqvist till DN.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om hur SD-tjänstemannen Alexander Fridback använt sig av falska identiteter och agerat som desinformatör åt partiet.

Nu kastar SR:s Ekot ljus på en fastighetsaffär som Fridback var inblandad i 2014.

Enligt Ekot köpte Alexander Fridback då ett hus i Stockholmsområdet. Säljaren var en rysk affärsman som ryska medier beskriver som kriminell med kopplingar till ryska myndigheter, enligt Ekot. Affärsmannen ska också ha dömts för brottslighet.

Vinst på sex miljoner

Fridback ska ha köpt huset för sex miljoner kronor, hälften så mycket som den ryske affärsmannen betalade för fastigheten två år tidigare.

Alexander Fridback, som sedan 2016 jobbar på Sverigedemokraternas riksdagskansli, sålde genast huset vidare för dubbelt så mycket som han köpte det för och gjorde därmed en vinst på sex miljoner kronor, skriver Ekot.

Experter som Ekot varit i kontakt med kallar SD-tjänstemannen för en potentiell säkerhetsrisk med anledning av affären.

Lars Nicander, utredningschef på Försvarshögskolan, beskriver det för Ekot som att ”alla varningsklockor ringer”.

– Det måste finnas någon mottjänst i detta rimligtvis, eller ett rörelsekapital för att agera på uppdrag av någon annan, säger Nicander till Ekot.

Han uppger även att miljonvinsten skulle kunna verka som en hållhake på SD-tjänstemannen och att en person med insyn kan göra skada i riksdagen.

– Man kan höra förtroliga samtal, man kan höra hur partierna ställer sig till exempelvis Nord Stream, Nato och handelsavtal. Man kan till och med placera ut avlyssningsutrustning om man ska dra det riktigt långt, säger han till Ekot.

”Åkesson har ansvaret”

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist menar att Sverigedemokraterna nu måste ta sitt ansvar.

– Flera personer med hög kompetensnivå har uttalat sig om en potentiell säkerhetsrisk. Då tycker jag att det kräver att man tar situationen på allvar, säger Peter Hultqvist till DN och fortsätter:

– Ytterst är det Åkesson som har ansvaret för partiets verksamhet i riksdagen. Det här är ett speciellt ärende och han bör nog ta det ansvaret, säger Hultqvist.

Alexander Fridback håller inte med om att han skulle vara en säkerhetsrisk och kallar affären för legitim, enligt Ekot.

Riksdagens säkerhetsavdelning ville inte kommentera uppgifterna.

Lurade polisen

Som tidigare rapporterat har Fridback, under namnet Putilov, jobbat åt flera av Sveriges största redaktioner, däribland Aftonbladet, och skrivit en rad olika debattartiklar. Under den här tiden har han inte varit öppen med sin koppling till riksdagspartiet.

Tidigare i somras lurade Fridback polisen när han, i egenskap av politisk sekreterare på SD, följde med på en patrullering i Järvaområdet. För polisen uppgav han att det rörde sig om ett studiebesök. Som Egor Putilov försökte han sedan sälja in ett reportage om sin upplevelse i radiobilen. Aftonbladet avböjde men reportaget publicerades senare på Putilovs blogg.

Aftonbladet har även berättat om hur riksdagsledamoten Kent Ekeroth och Alexander Fridback som Egor Putilov, gjorde en propagandavideo åt hatsajten Avpixlat i Grekland.

Riksdagen betalade Kent Ekeroths resa. Fridback får sin lön genom det statliga partistödet till SD:s riksdagskansli.

”Jag åkte till Grekland på uppdrag av Kent Ekeroth. Som jag förstår betalades flyg, hotell och övrigt också av honom”, skrev Fridback i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge finns det ingen anledning att vidta några åtgärder med anledning av Ekots nya uppgifter. För Ekot uppger han att alla som anställs vid kansliet rutinmässigt genomgår en säkerhetskontroll.

– Alla politiska sekreterare som anställs av Sverigedemokraterna genomgår en säkerhetsprövning som utförs av riksdagens säkerhetsenhet i samråd med Säkerhetspolisen. Vidare prövas alla våra politiska sekreterare kontinuerligt mot Säpos register om brott, misstanke och övriga uppgifter. Ingen har någonsin fått en anmärkning, säger SD:s pressekreterare Felix Byström till Aftonbladet.

Publicerad: