Nyheter

Ny studie: De som bor själva är lyckligare

Av: 

Nathalie Mark

NYHETER

Tror du att du är lycklig i sambobubblans trygga famn? Fel.

Ny forskning visar nämligen att man är lyckligare om man bor ensam, skriver Psychology Today.

Det är kanske lätt att tänka att människor som bor ensamma även skulle känna sig ensammare än de som bor tillsammans med andra. Men en ny tysk studie har undersökt över 16 000 människor mellan 18 och 103 år och funnit att de som bor själva faktiskt är mindre ensamma än andra.

Bo ensam – få större umgängeskrets

Eftersom vissa som bor själva även har det svårare ekonomiskt, något som påverkar hela måendet, gjorde författarna bakom studien en jämförelse utifrån inkomst. De fann då att när människor bor ensamma och har samma inkomst som människor som bor med andra känner sig de som bor själva mindre ensamma.

”Att bo ensam har många fördelar för ens sociala umgänge” fastslår forskarna.

De menar att de som bor själva har fler relationer till andra människor än de som bor i par, som riskerar att umgås mer med varandra.

Men ingen enkel kur mot ensamhet

Tidigare studier visar även att singlar har fler vänner än par och gör mer saker för att stärka banden till sina vänner och bekanta. Och där talade även den här studien klarspråk: de med fler vänner känner sig mindre ensamma.

Studien visar dock inte att ensamhushåll är botemedlet mot ensamhet. Den kan inte visa om människor som föredrar att bo med andra tvingas bo själva skulle de känna sig mindre ensamma – det kan lika gärna vara tvärtom.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

LÄS OCKSÅ

Världens ensammaste folk

Publisert:

LÄS VIDARE

Äntligen sambo