Julian Assange ska förhöras nästa vecka

avLinnea Järkstig

1 av 2

Julian Assange ska förhöras i nästa vecka på Ecuadors ambassad i London.

Dessutom kan det eventuellt tas dna-prov på honom.

– Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänkte kan komma till stånd, säger överåklagare Marianne Ny.

Förhöret kommer att genomföras av en ecuadoriansk åklagare, detta efter att landet beviljat en svensk framställan om rättslig hjälp i brottmål.

Måndag den 14 november kommer förhöret med Julian Assange att äga rum, meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det är värdefullt att förundersökningen nu kan föras framåt genom att förhör med den misstänke kan komma till stånd, säger överåklagare Marianne Ny som ansvarar för utredningen.

Assange kan dna-testas

Den svenska biträdande åklagaren i ärendet, chefsåklagare Ingrid Isgren, och en svensk polisinspektör kommer att närvara vid förhöret. Svenska åklagare kommer även efter förhöret att få en skriftlig redovisning från Ecuador.

Ett dna-prov kommer att tas på Julian Assange under förhöret, men endast om han samtycker till detta.

Experten: ”Inget genombrott”

Enligt den före detta överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem är det för tidigt att se detta som ett genombrott i utredningen.

– Det är ledsamt att förhöret äger rum så här sent, men bättre sent än aldrig. Även om det nu är bestämt att förhör ska äga rum och dna ska lämnas, så är det inte gjort ännu, säger han till Aftonbladet.

Han beskriver utredningen som en ”stor soppa” samtidigt som han påpekar att det intressanta är vad det slutgiltiga resultatet blir.

– Det intressanta är att se vad resultatet blir. Vi har varit med om så otroligt mycket som gått snett i den här utredningen, det intressanta är att se om det här leder till åtal eller om det inte gör det och vad som händer med Assange, säger han.

Det var i samband med ett Sverigebesök i augusti 2010 som misstankar om fyra sexbrott väcktes mot Julian Assange. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades 2015, men det fjärde fallet som gäller våldtäkt preskriberas inte färrän 2020. Det är i våldtäktsfallet som Assange nu ska förhöras.

Bakgrund: Detta har hänt i Assange-fallet

Efter ett besök i Sverige 2010 misstänktes Assange för fyra sexbrott i landet: en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång.

Den 24 augusti 2010 anhölls han i sin frånvaro.

Sedan dess har han hållit sig borta från Sverige, eftersom han fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

Foto: Foto: HENRIC LINDSTEN
Julian Assange.

1 september 2010: Förundersökningen återupptas och rubriceringen ändras tillbaka till våldtäkt av överåklagare Marianne Ny.

18 november 2010: Stockholms tingsrätt häktar Assange i sin frånvaro. Polisen efterlyser honom internationellt.

7 december 2010: Assange grips i London av brittisk polis. Han släpps fri mot borgen efter en dryg vecka.

24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige.

14 juni 2012: Efter en juridisk långbänk sätter brittiska Högsta domstolen punkt för Assanges överklaganden.

19 juni 2012: Assange flyr från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London.

16 augusti 2012: Ecuador beviljar Assange asyl.

16 juli 2014: Stockholms tingsrätt beslutar att Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Åklagaren upprepar att Assange måste till Sverige för att förhöras.

13 mars 2015: Åklagare Marianne Ny begär att få förhöra och ta dna-prov av Assange i London.

Augusti 2015: Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberas.

December 2015: Ecuador och Sverige kommer överens om ett avtal som ger Sverige möjlighet att förhöra Assange.

21 januari 2016: Ecuador säger nej till den svenska åklagarens begäran om att få förhöra Wikileaks grundare Julian Assange i London. Ecuador vill själv hålla i utredningen.

5 februari 2016: FN-gruppen UNWGAD säger att Assange är ”godtyckligt frihetsberövad” och uppmanar Sverige och Storbritannien att släppa honom fri. Detta trots att det är Assange själv som valt att isolera sig på Ecuadors ambassad.

11 augusti 2016: Ecuadors ambassad säger att Sverige kommer att få förhöra Julian Assange i London.

14 september 2016: Åklagarmyndigheten meddelar att Assange kommer att förhöras i London den 17 oktober. Skjuts senare upp en månad.

14 november 2016: Julian Assange förhörs på ambassaden av en ecuadoriansk åklagare. Svensk åklagare närvarar – men får inte ställa frågor.
 

Läs också:

17 juni 2014: Assange chattar på Aftonbladet om anklagelserna och livet på Ecuadors ambassad – läs hela chatten här.