Polis kallar flyktingar för ”hitresande löss”

NYHETER

En polisman från Göteborg kallar flyktingar för ”djur” och ”hitresande löss” på Facebook.

Det är den andra polisen i regionen som hetsar mot flyktingar och uppmanar dem att ”åka hem”. Men trots det tar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, männen i försvar.

– Det är bara de kriminella som kommer in de kallar för skräp, säger han.

Polismannen, som arbetar i Göteborg, använder glåpord om flyktingar då han på Facebook kallar dem för ”djur” och utlänningar för ”hitresande löss”.

”Våga se den bistra sanningen, sluta att vara en förnekare, nästa gång är det din egen dotter eller son som blir våldtagen av dessa hitresande löss!”, skriver han om sexofredandet som inträffade vid invigningen av Gothia Cup tidigare i veckan. I ett annat inlägg skriver han ”vill man inte anpassa sig: åk hem då!˝.

Men trots det menar Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, att det är taget ur sitt sammanhang.

– Det är inte så att han kallar alla som migrerar till Sverige för skräp, han avser de kriminella som kommer in i samband med migrationen, säger han.

Kan finnas fler poliser

Aftonbladet har tidigare rapporterat om en annan polisman i Göteborg som kallade flyktingar för ”skäggbarn” och som skrev på sin Facebooksida att han vill få ”stopp på allt skräp som kommer in över våra gränser”.

Däremot skyller Erik Nord på en ”sjuka i tiden” och ”fenomenet i samhället” samtidigt som han poängterar att det här inte är specifikt för polisyrket eller för poliserna i Göteborg.

– För poliser som jobbar med det som beskrivs som samhällets skuggsida eller baksida finns en risk att hamna i fyrkantiga förklaringsmodeller och att man glider in i alldeles för enkla resonemang, men det är inget specifikt för polisen utan det är mänskligt.

Tror du att det finns fler poliser i Göteborg som uttrycker sig så här?

– Jag vet inte, men det kan jag mycket väl föreställa mig. Med tanke på hur mycket som skrivs på Facebook och Twitter kan jag tänka mig att det är fler.

”Kan finnas skäl till samtal”

Enligt Erik Nord ligger båda polisernas uttalanden i närheten av gränslandet för vad som får skrivas på sociala medier, men eftersom det varken bryter mot hets mot folkgrupp eller förtal kan polisorganisationen inte göra något.

Därför vidtas inte ytterligare åtgärder än att prata med de anställda.

– Det kan finnas skäl att ta samtal och berätta att de balanserar på en slak lina om de fortsätter, säger han.

Finns det någon risk att de här poliserna gör skillnad på människor i sin yrkesutövning?

– Nej, men jag förstår också att allmänheten tvivlar lite på att de poliserna med så starka uppfattningar på Facebook kan hålla isär de uppfattningarna när de tjänstgör. Men vi ställer det som ett absolut krav och det vet jag att poliserna klarar av.

Är det fel som polis att uttrycka sig så här på Facebook?

– Vi tycker att det är olämpligt och det påverkar polisens förtroende hos allmänheten negativt, men det är inte rättsligt fel att göra så, säger han.

Aftonbladet söker polismannen för en kommentar.