Melania Trump: Därför blev jag kär i Donald

1 av 10
NYHETER

Cleveland, Ohio. Hon rörde sig elegant – men blicken var osäker.

Efter en kväll full av glåpord skulle Melania Trump mjuka upp folkmassan på republikanernas konvent.

– Tack för att ni har varit så vänliga mot Donald och mig, sa hon.

Deltagarna hade redan hunnit bråka om voteringsreglerna – och fått veta att protesterna var lönlösa – när Melania Trump steg ut på scenen för att inledningstala.

Hennes make introducerade henne genom att prata om sig själv:

– Vi kommer att vinna så stort, så stort, sa Donald Trump och njöt av folkets jubel.

Sedan var scenen enbart Melania Trumps, åtminstone i ungefär 12 minuter.

– Jag är så stolt över ert val till president, min make Donald J Trump, inledde hon med ett mjukt och alldeles lagom brett leende.

– Jag kan intyga att han också är rörd över den stora äran.

”Älskar USA”

Hon berättade att både hon och Donald Trump älskar USA. Melania kom till landet från Slovenien 1996. Paret träffades två år senare i New York, när hon arbetade som modell.

– Mina föräldrar lärde mig att arbeta hårt. Att du gör det du säger och håller ditt löfte. Att man behandlar människor med respekt, sa den annars mycket reserverade 46-åriga fru Trump med en dialekt som skvallrar om att hon har ett annat modersmål än engelska.

2006 blev Melania Trump amerikansk medborgare.

– Det största privilegiet på jorden! ropade hon ut under sitt tal.

Det välregisserade talet hade ett tydligt familjefokus. Det var lättsamt – och ibland lite skämtsamt.

Men så snart Melania Trump snubblade på prompterns textmassor började hon flacka med blicken. Den ovana talaren tycktes, av förståeliga skäl, något nervös.

Hon talade flera gånger om att göra rätt för sig som amerikansk medborgare.

Det är den enda fråga där hon också profilerat sig tidigare. Melania Trump har precis som maken krävt att Barack Obama ska visa ytterligare bevis på att han verkligen är född i USA, trots att den nuvarande presidenten offentliggjort sitt födelsebevis.

– Jag skulle aldrig stanna i landet utan rätt dokumentation. Jag följde systemet, jag följde lagen, har hon tidigare sagt till tv-kanalen MSNBC.

Just migrationsfrågor hade lyfts flera gånger tidigare under konventets första kväll. Ibland blev stämningen hätsk, som när förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani vrålade ut att Hillary Clinton vill släppa in IS-krigare i landet som nästlar sig in och gömmer sig bland syriska flyktingar.

Melania Trumps roll blev att framställa maken som den enande ledaren.

”Ger aldrig upp”

Till viss del lyckades hon.

– Donald har en "ge aldrig upp"-attityd. Jag har sett honom kämpa i åratal för att få i gång projekt. Vill ni ha någon som kämpar för er och för ert land kan jag intyga – han ger inte upp. Och han kommer inte att göra er besvikna. Han är en underbar ledare, sa hon.

En ännu svårare utmaning var det kanske att framställa sin kontroversielle make som mjuk och empatisk. Åtminstone för den som följt presidentkandidatens twittrande, eller hört hans hånfulla ton mot motståndare.

– Han är tuff när han måste vara, men också snäll, rättvis och omtänksam. Det är inte alltid det märks, men dragen finns där för den som vill se, sa hon.

Till slut kom de avslutande orden som skulle få deltagarna att utbrista ett "naaaw", åt landets eventuella framtida presidentpar.

– Det är de här egenskaperna som är anledningen till att jag blev kär i Donald för 18 år sedan.

Melanias framträdande avslutades med en lång puss från maken.

Hans nöjda leende gick inte att ta miste på när de tillsammans klev av scenen.

ARTIKELN HANDLAR OM