Så skyddar du dig bäst i solen

NYHETER

Sola sakta och bli brun ändå

1 av 3 | Foto: LEIF R JANSSON/TT BILD
Sugen på sol men rädd för att bränna dig? Här är fem tips att ta till.

Så äntligen kom solen! Men med den tyvärr ökad risk för solskador. Här är 5 punkter som hjälper dig minska risken för hudcancer – och samtidigt fortsätta njuta av det vackra vädret.

1. Skydda dina barn

Britta Hedefalk är legitimerad sjuksköterska och sakkunnig på Cancerfonden. Enligt henne är det absolut viktigaste du som förälder kan göra att skydda dina barn. Med kläder, keps och hudkräm.

– Små barn är generellt bättre än oss vuxna på att uppsöka skugga, eftersom de ofta tycker att det är för varmt att vara i solen. De har ett mer naturligt beteende och leker hellre i skuggan. Och med riktigt små barn kan man gå in mitt på dagen och läsa en saga och vila inomhus, så gör man ju i sydligare länder, säger hon och fortsätter:

– Och gå till lekparker som har naturlig skuggning.

2. Täckande kläder

Enligt Britta Hedefalk är det lätt att glömma att solen faktiskt tar hela tiden – inte bara när man aktivt ligger och solar.

– Många är ute i trädgården och då pickar solen på utan att man märker det. För många av oss tänker inte på att vi faktiskt solbadar när vi är ute i trädgården och jobbar.

– För att skydda sig bör man klä sig i exempelvis en långärmad tunn skjorta och sen ha en keps eller hatt på huvudet och så smörjer man in de delar som exponeras när man är i solen.

3. Undvik vissa tider

Solen är som starkast – och farligast, mellan klockan 11 på förmiddagen och 15 på eftermiddagen.

4. Sola sakta – bli brun ändå

Men hur gör man om man vill skydda huden men ändå bli brun? Enligt Hedefalk handlar det om att långsamt vänja huden vid solens strålar.

– Idealet med att vara solbränd finns ju och det är därför det är så viktigt att vi just nu när vi är vinterbleka passar oss extra noga och främst kanske vistas i solen före 11 på förmiddagen och efter 15 på eftermiddagen. Och att man smörjer in sig och långsamt vänjer huden vid solen.

– Men att just skydda huden och långsamt vänja den är jätteviktigt för det är solen som är den största orsaken till malignt melanom och den otroliga ökningen som sker just nu.

5. Ovillig att använda solkräm? Utnyttja skuggan

Om man som en del känner sig motvillig till att smörja in huden med en massa solkräm så finns andra sätt att skydda sig, menar Hedefalk.

– Solkräm tar ju bort den akuta känslan av att bli röd. Men smörjer man sig inte får man tänka på att vara extra försiktig, genom att skydda sig ännu mer och vara i skuggan. Men fortfarande, ha kul och njut av det fina vädret.

Följ Oj, vilket väder på Facebook – för dagliga väderuppdateringar