Jan Lööf

Jan Lööfs populära barnböcker kan stoppas

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Jan Lööfs populära barnböcker kan stoppas.

Orsaken är att förlaget Bonnier Carlsen hittat ”stereotypa skildringar av andra kulturer”.

– Kan vi fortsätta reproducera fördomar på det här sättet?, säger Eva Dahlin på förlaget.

”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” är författaren Jan Lööfs två mest populära barnböcker. Men nu kan de stoppas – eftersom böckerna, enligt förlaget, har allt för stereotypa skildringar av andra kulturer, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger författaren Jan Lööf till tidningen.

Trummisen var kompis

Bland annat ska förlaget ha haft synpunkter på en av de avritade jazzmusikerna i boken ”Ta fast Fabian”. Trumslagaren heter Rebop Kvaku Baah, och ska enligt Lööf ha varit en kompis till honom som han själv uppträtt med.

Jan Lööf menar att förlaget bryr sig mycket om hur diskussionerna gå på sociala medier.

”Det är olyckligt”

Enligt Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen, handlar det om att man inte kan ge ut gamla böcker utan att reflektera vad de faktiskt innehåller.

– Det viktiga är att tänka på de små barnen som inte kan sätta in boken i en historisk kontext som vuxna kan göra, säger hon till Aftonbladet.

– Antingen blir boken en klassiker som inte går att köpa, eller så fortsätter vi reproducera fördomar i våra barnböcker som vi annars i samhället aktivt jobbar med att motverka, säger hon och påpekar att det här ”är mycket svåra frågor och svåra beslut”.

Kommer böckerna att stoppas?

– Nej, det är inget beslut vi har tagit. Det är diskussion vi just nu för med honom.

Hon bekräftar inte Jan Lööfs uppfattning om att förlaget ska ha ställt ett ultimatum till författaren.

– Det är en diskussion vi just nu för med honom. Det är olyckligt att han känner att förlaget kört över honom, så är det inte, säger hon.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Lööf

Böcker