Publicerad:

Prinsessan Sofia: ”Hat och hot har blivit en del av vår vardag”

Av: Sofia Roström Andersson

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Sofia Roström Andersson
I samband med prinsparets bröllop förra året startades också deras stiftelse som syftar till att jobba mot hat och mobbning på nätet och att motverka mobbning på grund av dyslexi. Under onsdagen deltog de i ett seminarium med bland andra barn och unga och BRIS för att diskutera frågorna.

Tusentals möjligheter men sociala medier har, som bekant, också en baksida.

Att jobba för att motverka den senare har blivit en hjärtefråga för prinsparet.

– Hat och hot har blivit en del av vår vardag, säger prinsessan Sofia.

I samband med att Carl Philip och Sofia gifte sig förra sommaren startades också deras stiftelse som ska jobba mot hat och mobbning på nätet och dessutom motverka mobbning på grund av dyslexi.

Under onsdagen anordnade stiftelsen i samarbete med Bris ett seminarium på temat ”Så vill vi att vuxna pratar med oss om nätet”. Förutom prinsparet och andra representanter från vuxenvärlden fanns också ett 30-tal barn och ungdomar från Stockholmsskolorna Vasa real och Kista grundskola på plats i en sal på slottet.

”Alla mynt har två sidor”

När prinsparet inledningstalade började Sofia med att prata om nätets och sociala mediers positiva sidor. Men fortsatte sedan:

– Alla mynt har två sidor och baksidan av det här ser vi ganska väl, hat och hot har blivit en del av vår vardag.

Sofia pratade också om vikten av att agera mot hatiska, kränkande kommentarer.

– Det är så enkelt att scrolla vidare, det duger inte att någon ska ropa på hjälp, det är allas vårt ansvar.

”Vi måste ta vårt ansvar”

Carl Philip vände sig direkt till de yngre på plats.

– Det är mer komplext än att bara stänga ner sociala medier. Ni lever era liv där och det är väldigt viktigt. Vi måste ta vårt ansvar och lyssna på er som lever där, sa han och fortsatte:

– Stiftelsens första utmaning är att bidra till fler samtal mellan barn och vuxna. Ni är experterna och vi måste lyssna.

Den chansen fick han – och de andra vuxna – senare under seminariet då de närvarande i mindre grupper skulle diskutera hur barnen vill att vuxna ska prata med dem om nätet, och hur de äldre tror att barn och unga vill att de ska prata med dem om nätet.

Publicerad:
Publicerad: