Brasiliens president avsatt

1 av 3
NYHETER

Brasiliens avstängda president Dilma Rousseff har nu formellt avsatts av landets senat.

Rousseff anklagas för brott mot Brasiliens budgetlagar men har själv kallat riksrättsprocessen för en statskupp.

Michel Temer har svurits in som ny president.

Den 12 maj röstade Brasiliens senat för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt. Hon har sedan dess varit avstängd från presidentposten och landet har under tiden styrts av vicepresidenten Michel Temer från mittenhögerpartiet PMDB.

Höll försvarstal

För att Dilma Rousseff skulle avsättas formellt krävdes det att minst två tredjedelar av Brasiliens senat röstade för. När resultatet tillkännagavs på onsdagen stod det klart att 61 av 81 senatorer röstat för att hon skulle avsättas, rapporterar AP.

Efter det svors Michel Temer in som ny president i Brasilien med mandat att sitta på posten till slutet av 2018.

Rousseff anklagas för att ha brutit mot Brasiliens budgetlagar genom att ha dolt ett budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014. I ett försvarstal inför senaten i måndags sade hon själv att riksrättsprocessen mot henne strider mot landets författning, skriver TT.

Erkände misstag

Dilma Rousseff framhöll samtidigt att den regering hon ledde begick misstag men aldrig svek sina väljare. Rousseff sade att Brasiliens ekonomi riskeras för att skydda den ekonomiska elitens intressen och varnade för att de senaste 13 årens sociala framsteg nu hotas.

Dilma Rousseff valdes 2010 till Brasiliens första kvinnliga president, en post som hon tillträdde den 1 januari 2011.