Findus varslar 450 i Bjuv

NYHETER

450 personer varslas om uppsägning på Findus i Bjuv. Företaget lägger ner produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker på orten. Företaget vill sänka sina kostnader genom att i stället förlägga produktionen utomlands.

Foto: FINDUS
Produkt från Findus.

Beskedet som medarbetarna mottog på ett möte under eftermiddagen innebär att den stora merparten av Findus anställda i Sverige nu försvinner, endast 175 tjänster kommer finnas kvar i landet.

I stället kommer livsmedelsföretaget att förlägga produktionen till någon eller några av de andra europeiska anläggningar som drivs av ägaren Nomad Foods.

Sverige ligger fel

Ett skäl för varslet är det geografiska läget, skriver Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige AB, i ett pressmeddelande, och fortsätter:

"Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa, vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen".

Nu påbörjas förhandlingar med facket. Hjalmarsson vill inte spekulera i när förhandlingarna kan vara slutförda eller varslet genomfört.

"Men mitt fokus under den närmaste tiden ligger självklart på mina medarbetare och på att hitta samarbetsformer med kommunen och andra berörda organisationer för att lindra effekterna av dagens besked", skriver han.

Ägs av Nomad Foods

Findus ägs sedan i slutet av 2015 av livsmedelsföretaget Nomad Foods, som köpte bolaget av Liongem Sweden för 500 miljoner pund, cirka sju miljarder kronor.

Findus har haft ett flertal ägare sedan bolaget bildades i Bjuv 1941, och omfattar i dag även verksamhet i Norge, Finland, Danmark, Spanien och Belgien.

Den svenska delen omsatte under 2014 drygt 2,6 miljarder kronor.

Findus verksamhet i Loftahammar påverkas inte av varslet.

”Inte så långsiktigt”

– Det var ett nästan chockartat besked, säger Christer Landin (S), förste vice ordförande i Bjuvs kommunstyrelse.

Han hoppar in som vikarie för kommunalrådet som är på semester och fick i förmiddags ett samtal från Findus vd. Företaget är den största privata arbetsgivaren i kommunen och nedläggningen blir ett hårt slag.

Christer Landin konstaterar att de nya ägarna, som tog över i slutet av förra året talade om ett "långsiktigt ägande".

– Det var inte så långsiktigt.

På måndag ska representanter för Findus ha ett möte med kommunledningen för att diskutera nedläggningsbeslutet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Findus

Bjuv