Stefan Löfven KU-anmäls för uttalande

avOlof Svensson

1 av 2 | Foto: TT
Birgitta Ohlsson (L).

Birgitta Ohlsson (L) anmäler Stefan Löfven (S) till konstitutionsutskottet.

Anledningen är att statsministern inte velat kalla Saudiarabien för en diktatur.

Stefan Löfven har i helgen besökt Saudiarabien. Innan avresan sa han i ett uttalande att han inte vill benämna landet som en diktatur, eftersom han inte vill sätta etiketter på länder.

Uttalandet har nu fått Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson att lämna in en anmälan mot Stefan Löfven till Konstitutionsutskottet, KU, något som Expressen var först med att berätta.

I anmälan skriver Birgitta Ohlsson att det är "svårbegripligt att regeringschefen inte vill beteckna Saudiarabien som diktatur". Hon skriver vidare att Stefan Löfven tidigare kallat Pinochet-regimen i Chile för diktatur. "Frågan om varför Saudiarabien inte kan betecknas som diktatur återstår däremot att besvara." skriver Ohlsosn.

Vill att KU granskar

Birgitta Ohlsson hänvisar även till hur regeringen beskriver Saudiarabien på sin hemsida. Där går att läsa att landets ledning utses av kungen och att politiska partier och fackföreningar inte är tillåtna. "Det framgår alltså att regeringen i vissa sammanhang väljer att använda ordet diktatur för att beskriva förhållanden i andra länder. Samtidigt säger statsministern som regeringens högste företrädare att han inte tänker använda ordet för att ”sätta etiketter på länder"" skriver hon.

Birgitta Ohlsson vill nu att KU granskar hur regeringens beredning gått till och det underlag som statsministern använt sig av när han valde att inte kalla Saudiarabien för diktatur.

ARTIKELN HANDLAR OM