60 döda när tåg spårade ur i Kamerun

NYHETER

Svenske Axel, 20, på plats i huvudstaden Yaoundé

1 av 3

60 personer omkom och drygt 600 skadades när ett fullsatt passagerartåg spårade ur i Kamerun på fredagen.

Tåget var på väg från huvudstaden Yaoundé till kuststaden Douala och var fullpackat på grund av störningar i vägtrafiken mellan städerna.

– Många är chockade och känner medlidande med dem som dog, säger Axel Mårtensen som är i Yaoundé.

Olyckan inträffade precis innan tåget nådde staden Eseka, uppger landets transportminister Edgar Alain Mebe Ngo'o och tillägger att orsaken till olyckan ännu inte är klarlagd.

– Urspårningen har orsakat betydande skador, både mänskligt och materiellt, säger han till AFP.

Flera av de skadade vårdas nu för allvarliga skador.

– Vi har fått in 60 till 70 kroppar till stationen i dag, säger en anonym järnvägsanställd på lördagen uppger TT.

Vägen mellan städerna är en av de mest trafikerade och en av de största kommersiella vägarna i centrala Afrika.

”Många är chockade”

Svenske Axel Mårtensen, 20, från Löddeköpinge bor tillfälligt i huvudstaden Yaoundé tillsammans med en kompis och arbetar som volontärer i närheten av där olyckan inträffade.

Han fick beskedet om olyckan av en rumskompis.

– Han sprang in till oss och sa att det skett en stor olycka. Många är chockade och känner medlidande. Det är väldigt dystert här.

Tre gånger så många

Tåget som färdades från huvudstaden Yaoundé till kuststaden Douala var fullt med folk när olyckan inträffade och välte även i samband med urspårningen. Enligt ett vittne hade tåget sammanlagt haft 17 vagnar, vilket är nio fler än normalt, och uppskattningsvis färdades 1 300 människor på tåget än de normalt 600 passagerarna.

Extravagnar sattes in efter att en vägbro mellan städerna tidigare kollapsat i det våldsamma regn som fallit i området, vilket stoppade upp trafiken och gjorde att fler människor valde tåget.

Skadorna efter regnet försvårade också för räddningspersonal att komma fram till platsen.

”Stora hål i vägarna”

Många järnvägar i västra och centrala Afrika är kända för dåligt underhåll och säkerhetsbrister. Urspårningar i regionerna är vanliga.

Axel berättar att han själv inte färdats med tåg i landet utan brukar åka bil. Han vittnar dock om att infrastrukturen är extremt bristfällig.

– Vi har varit inne i extremt regnig period och det finns i princip inga vägar som inte har stora hål så när det regnar blir det livsfarligt att färdas på dem. Jag är förvånad att jag inte har sett fler olyckor hittills.