Apotek stoppas av Läkemedelsverket

Publicerad 2016-10-19

För första gången sedan apoteksmarknaden avreglerades har en apotekskedja fått tillståndet indraget.

Kedjans verksamhet var inte patientsäker, enligt Läkemedelsverket.

Läkemedelsverkets beslut att helt dra in tillståndet för att bedriva apotek för kedjan Golden Sands Medical AB är unikt. Företaget förbjuds också att bedriva öppenvårdsapotek. Beslutet gäller kedjans apotek i Hovsjö, Skärholmen, Bandhagen och Sätra.

– Vi har återkallat fyra tillstånd och förbjuder deras verksamhet från och med i morgon. Vi har kunnat konstatera att apoteken har ett arbetssätt som inte uppfyller gällande krav och vi fattar det här beslutet på grund av patientsäkerhetsrisker, säger Annika Babra, Läkemedelsverkets enhetschef för apotek och receptfri handel, till TT.

Anmälan i somras

Läkemedelsverket fick in en anmälan om apoteken i början på sommaren vilket ledde till en inspektion och tillsynsärendet har pågått sedan i juni.

Vilka brister som funnits på apoteken går inte att utläsa av Läkemedelsverkets beslut eftersom myndigheten i nuläget valt att sekretessbelägga alla detaljer i ärendet.

TT har sökt företrädare för Golden Sands Medical AB för en kommentar.

Kontakta annat apotek

Om man är kund hos något av de stoppade apoteken och känner oro över de läkemedel som man hämtat ut uppmanar Läkemedelsverket att man kontaktar närmaste annat apotek för att få svar på frågor.

Läkemedelsverket har tidigare tillfälligt stoppat ett apoteks verksamhet men inte helt och hållet dragit tillbaka tillståndet.

TT

Följ ämnen i artikeln