Syrien

Fransk överste kritisk mot insats i Syrien

Av: 

TT

En arabisk (till höger) och en kurdisk medlem i den USA-stödda SDF-milisen förbereder en insats mot terrorrörelsen Islamiska staten. Arkivbild.
En arabisk (till höger) och en kurdisk medlem i den USA-stödda SDF-milisen förbereder en insats mot terrorrörelsen Islamiska staten. Arkivbild.

NYHETER

För stor försiktighet med marktrupper, massiv förstörelse av infrastrukturen och onödigt civilt lidande.

En hög fransk officer i den USA-ledda alliansen mot terrorgruppen IS i östra Syrien är öppet mycket kritisk till insatsen – och nu riskerar han bestraffning.

"Vi har massivt förstört infrastrukturen och givit civilbefolkningen en vidrig bild av hur en västlig typ av befrielse kan se ut och lämnat kvar fröna till ett överhängande återuppvaknande av nytt motstånd", skriver överste Francois-Régis Legrier i en artikel i en fransk försvarstidskrift.

Översten har sedan oktober varit chef för franska artilleristyrkor i alliansen som understödjer den kurdisk-arabiska milisen SDF:s kamp mot IS i gruppens sista fästen i östra Syrien.

Enligt Francois-Régis Legrier har alliansen fokuserat för mycket på egen säkerhet. Med 1 000 marksoldater hade alliansen snabbt kunnat slå de cirka 2 000 jihadisterna som saknade modern militär utrustning, skrev han.

"Varför ha en armé som vi inte vågar använda?"

Om marktrupper hade satts in hade förstörelsen och det civila lidande blivit mindre, skriver översten.

Det är en mycket ovanlig kritik från en hög tjänstgörande officer. Artikeln togs senare bort från tidskriftens sajt – och för översten kan det bli följder.

"En bestraffning övervägs", skriver Patrick Steiger, franska militärens talesperson, i ett sms.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien