50 miljoner amerikaner drabbas av vinterstorm

Väder: Iskalla vindar från Nordpolen: -30 – men känns som -50

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vinterstormen Jayden lamslår flera delstater i centrala USA.

Iskall luft drar in från Nordpolen med vindar som kan kännas som 50 minusgrader.

Då ökar rånen av Canada Goose-jackor i Chicago.

I flera dagar har flera amerikanska delstater förberett sig för vinterstormen Jayden som bildats av en polarvirvel från Nordpolen. Framför allt är det staterna Michigan, Illinois, Wisconsin och Iowa som väntas få kallast väder. I flera delstater har man utfärdat undantagstillstånd och invånarna varnas för att gå ut.

1 av 4 | Foto: Kent Sievers / TT NYHETSBYRÅN
Kyligt i Nebraska, USA.

Uppemot 50 miljoner amerikaner väntas hamna i ovädret.

"Vänta er kyliga temperaturer, bitter kyla och livshotande vindavkylning, sannolikt leder det till spridda köldrekord från övre mellanvästern till Ohio", skriver vädermyndigheten NWS.

Donald Trump om Jayden

I Chicago kan de runt 30 minusgraderna kännas som rekordkalla minus 57 – på grund av de kalla vindarna. Skolorna har hållits stängda sedan i måndags och detta fortsätter även under torsdagen, skriver CBS Chicago.

I miljonstaden finns en risk att köldrekordet på -33 grader kan slås. Omkring 160 värmecenter har öppnats i staden för att människor ska kunna söka skydd.

– Det här är livshotande omständigheter och väder, säger Chicagos borgmästare Rahm Emanuel vid en presskonferens.

Till och med det pålitliga amerikanska postväsendet – som har mottot att varken snö eller regn kan stoppa deras arbete – ställer in sina leveranser i sex stater: Illinois, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota och Wisconsin, rapporterar CNN.

Vinterovädret Jayden kan till och med påverka sydstaterna Alabama och Mississippi.

På Twitter kommenterade president Donald Trump kylan.

– Folk står bara ut att vara utomhus i ett par minuter. Var har hänt med globala uppvärmningen? Snälla kom tillbaka, vi behöver dig, skrev han under tisdagen.

Rånade på Canada Goose

USA:s nationella vädermyndighet NWS uppmanar invånarna att vara försiktiga när rör sig polarvindarna ner genom de norra delarna av mellanvästern för att sedan dra öster ut.

Tidigare i veckan har tusentals flyg ställts in.

Den uppmaningen gäller även varmt klädda i Chicago. Lokala medier rapporterar om flera fall där människor blivit rånade på sina Canada Goose-jackor de senaste dagarna när stormen dragit in. De lyxiga dunjackorna är värda tusentals kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE