Irlands ledare hoppfull inför brexitmöte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irlands premiärminister Leo Varadkar tar emot Storbritanniens premiärminister Theresa May i Dublin. Arkivbild.
Foto: Brian Lawless/PA/AP/TT
Irlands premiärminister Leo Varadkar tar emot Storbritanniens premiärminister Theresa May i Dublin. Arkivbild.

Samtalsämnet är givet när Irlands premiärminister Leo Varadkar tar emot sin brittiska kollega Theresa May för en arbetsmiddag i Dublin.

En hoppfull Varadkar säger att han tror att det går att undvika att Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal.

Inför mötet med May har Leo Varadkar träffat företrädare för det nordirländska partiet DUP, en nära allierad till Theresa May och en hårdnackad motståndare till den så kallade backstoplösningen som ska undvika en hård gräns mellan Irland och det brittiskkontrollerade Nordirland. Samtalen med DUP har visat att "det finns mer som förenar än skiljer oss när det kommer till brexit", sade Leo Varadkar.

Källor: Ingen omförhandling

Varadkar har besökt Belfast i Nordirland för att diskutera både brexit och den lokala regeringskris som har varat ända sedan våren 2017.

Till tidningen Irish Times säger irländska regeringskällor att Theresa May sedan kommer att få höra det som både Varadkar och EU-ledningen envist har upprepat många gånger om: att det inte kommer att bli tal om någon omförhandling av det utträdelseavtal som har tagits fram.

Oppositionens krav

I London trycker oppositionspartiet Labour samtidigt på för sina krav på bland annat en tullunion med EU för att stödja utträdelseavtalet.

– Om Theresa May säger "ja, jag kan skriva under på Labours krav", då tror jag att vi kan säkra en majoritet i parlamentet, säger partiets finanspolitiske talesman John McDonnell, som annars flaggar för en ny folkomröstning.

– Det är i nationens intresse att vi enar oss för att säkra en kompromiss. Och kan vi inte göra det så måste vi gå tillbaka till folket, säger McDonnell i en radiointervju med BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE