EU bildar grupp för att lösa kris i Venezuela

Av:  TT

EU:s utrikeschef Federica Mogherini vid EU:s ministermöte i Bukarest i Rumänien.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini vid EU:s ministermöte i Bukarest i Rumänien.

EU har enats om att bilda en grupp tillsammans med flera sydamerikanska länder i syfte att hitta en lösning på Venezuelas politiska kris.

Beskedet kommer från EU:s utrikeschef Federica Mogherini efter ett ministermöte i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Gruppen, där Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Bolivia och Ecuador ingår, vill att nyval utlyses i landet, men kommer att upplösas efter 90 dagar om inga framsteg nås. Mogherini säger att det i så fall kan innebära ytterligare sanktioner från EU:s sida, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Utrikesminister Margot Wallström (S) beskriver mötet som bra och konstruktivt i ett uttalande.

"Det råder stor enighet bland medlemsstater om situationen i landet och det akuta behovet av fria och rättvisa val. Det är hög tid att venezolanerna får fritt och fredligt bestämma om sin framtid", heter det i uttalandet.

Wallström skriver att utrikesministrarna uttalade sitt stöd till nationalförsamlingen som landets enda demokratiska institution och till dess ledare, Juan Guaidó som utropat sig själv till interimspresident.

"EU och dess medlemsstater har även beredskap att införa ytterligare riktade sanktioner om vi inte ser steg i rätt riktning. Vi har därtill fattat beslut om att ytterligare humanitärt bistånd måste ges till det venezolanska folket", skriver Wallström vidare i uttalandet.

Publisert:

LÄS VIDARE