Männen kan ha våldtagit i fem år

NYHETER

Polisen fortsätter att jaga våldtäktsmännen i Örebro

Foto: Slog till igen Natten till i går våldtogs en 19-årig kvinna i Markbacken i Örebro. Det är det tolfte överfallet på kort tid. ”Vi tror att det är minst två personer som ligger bakom våldtäkterna”, säger Torbjörn Carlsson.

I flera månader har Örebropolisen jagat den eller de våldtäktsmän som sprider skräck i staden.

Nu tror polisen att de kan se kopplingar till våldtäkter så långt som fem år tillbaka i tiden.

Flera av våldtäktsförsöken i Örebro sedan i höstas har skett bland bostadshus, på cykelvägar i villaområden och på öppna platser.

Ett av dem, en fullbordad våldtäkt den 28 mars, var mycket brutal.

Hittades vid brofäste

En kvinna i 20-årsåldern hade varit på en restaurang och var på väg hem när hon vid 01-tiden överfölls i närheten av Eurostop vid E18 i norra Örebro.

Först fem timmar senare hittades hon, svårt medtagen, vid ett brofäste.

Polisen kallade nyligen in hjälp från Rikskriminalpolisen för att undersöka den lång rad ouppklarade våldtäkter och våldtäktsförsök i Örebro som skett under hösten och vintern.

Samarbetar inte

Polisen tror att de kan ha att göra med två våldtäktsmän.

– De två männen opererar och har ett beteende som tyder på att de utfört mer än en våldtäkt var. Men vi tror att de verkat helt oberoende av varandra, säger Torbjörn Carlsson.

När polisen och Rikskrim gått igenom ouppklarade våldtäktsfall från området långt tillbaka i tiden har de kunnat hitta fler fall som passar in på åtminstone en av de misstänkta serievåldtäktsmännens tillvägagångssätt. Det gäller den man som ligger bakom våldtäkten den 28 mars.

Fem år tillbaka

Utredarna vill inte säga hur många fall det rör sig om men de tror sig se kopplingar mellan honom och våldtäkter så långt som fem år tillbaka i tiden.

– Vi räknar med att mannen nu är mellan 20 och 25 år och alltså var mycket ung vid överfallen för några år sedan.

Polisen anser att det är mycket viktigt att gripa våldtäktsmännen snarast.

– Det går inte att utesluta att vi annars får en våldtäkt där våldet har grövre inslag. Det kan vi historiskt se i sådana här typen av fall, säger Carlsson.

"Innan de dödar"

Trots att det endast finns mycket knapphändiga signalement av gärningsmännen tror Carlsson att det snart kan vara möjligt att gripa dem.

– Dels kanske de två männen gärna vill upphöra med detta, ta sig ur det här, men inte kan. Sedan borde det vara så att någon i deras bekantskapskrets eller närhet känner till att något är fel, misstänker något. De måste i så fall göra något innan det är ohjälpligt försent, innan de här männen dödar någon, säger Carlsson.