5 500 blixtnedslag under fredagen

NYHETER

Men nu är ovädret på väg bort

Åska skakade delar av södra Sverige under fredagen.

Totalt registrerades 5 500 blixtnedslag.

Men nu är åskovädret på väg bort.

Under fredagen registrerades närmare 5 500 blixtnedslag i södra Sverige, enligt SMHI.

– Det är ganska normalt för att vara riktiga stråk på en sommardag. Ett våldsamt åskdygn 1992 var det 32 000 nedslag, så om man jämför är det inte jättemycket. Men bor du där är en av de här stora cellerna ligger kan det kännas otroligt mycket, säger Malin Anteros, jourhavande meteorolog på SMHI.

Höga flöden

Lågtrycket som kom in över Sverige i förra veckan låg i morse kvar över i stort sett hela landet. Det gav ett fuktigt och varmt väder, med ösregn och extrema vattennivåer som följd.

I Jämtland har SMHI har utfärdat en klass 3-varning för höga vattenflöden vilket innebär fara för allmänheten och mycket stora störningar i samhällsfunktioner.

Fritidshus under vatten

Värst är läget i området vid Fjällsjöälven, mellan Lesjön och Ormsjön. Många fritidshus ligger under vatten och båthusen ser man bara taket på, rapporterar Östersundsposten.

Vid Hammerdal, mellan Östersund och Strömsund steg vattnet runt en halv meter under morgonen. Flera bostadshus står i vatten och räddningstjänsten och kommunens personal jobbar desperat med att förebygga översvämningar i Hammerdals vattenverk.

Vägav avstängda

I Jämtland var två vägar avstängda på fredagseftermiddagen. I Västerbotten och Norrbotten, där vattennivåerna är fortsatt höga, är tretton vägar avstängda.

Enligt SMHI:s prognoser kan vattnet i Jämtland fortsätta att stiga i ytterligare ett par dygn. Däremot verkar kulmen ha nåtts längre norrut.

Häftigt regn

Det tropiska vädret gjorde att SMHI på fredagsmorgonen utfärdade en klass 1-varning för kraftigt regn- och åskväder i större delen av södra och mellersta Sverige. Under fredagskvällen lyftes dock varningarna bort i takt med att åskovädren svepte bort över landet. Vid klockan 20 på fredagskvällen varnade man i stället för kraftiga regnfall i Västra Götalands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Blekinge län och Kalmar län samt på Öland.

Torrare och svalare väder i morgon

Men redan under lördagen blir vädret bättre och klarnar upp.

– Regnvädren minskar under natten. Till på lördag förskjuts oväderszonen till sydost. Störst risk för fortsatt regn är det i Småland och Blekinge, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på vädertjänsten Storm.

Under lördagen drar en kallfront ned över landet som kyler ned vädret avsevärt. På söndagen har den spritt sig över hela Sverige.

– Temperaturen sjunker under 20 grader överallt, säger Daniel Fredriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder