Nyheter

24 000 långtidsarbets- lösa jobbar utan lön

Av: 

Carina Bergfeldt

Snart fas trea Till sommaren kommer Gill Hagström, 61, att bli en så kallad ”fas 3:a”. Något hon fasar för. ”Det är en slutstation”, säger hon till Aftonbladet.
Snart fas trea Till sommaren kommer Gill Hagström, 61, att bli en så kallad ”fas 3:a”. Något hon fasar för. ”Det är en slutstation”, säger hon till Aftonbladet.

NYHETER

Fas 3 är den nedersta delen i arbetslöshetens rutschkana.

När man har förbrukat 300 dagar med a-kassa och sedan 450 dagar av coachning och praktik får man jobba gratis – och antingen leva på försörjningsstöd från kommunen eller aktivitetsstöd från försäkringskassan.

I Sverige jobbar just nu 24 000 personer på det sättet.

– Det är en modern form av slaveri, säger Gill Hagström, 61, till Aftonbladet.

Hon jobbade hos gränspolisen som gränskontrollant.

Men för två år sedan flyttades 61-åriga Gill Hagströms arbetsplats för långt från hemmet Norrtälje och hon kunde inte fortsätta.

Fas 3 i sommar

Sedan dess har hon sökt – och nekats – många anställningar och bara haft kortare jobb.

– Jag har sökt säkert tio jobb i månaden under två års tid. Ofta fler. Jag söker jobb som allt som jag anser mig vara kvalificerad för. Ibland har man tur att få ett nej, men oftast hör man bara ingenting. Jag har sökt jobb som städare och diskare utan att ens få svar. Jag kan verkligen tänka mig att jobba med vad som helst, säger hon till Aftonbladet.

Sommaren 2011, om hon inte hittar en sysselsättning innan dess, hamnar hon i fas 3.

– Fas 3 för mig är en slutstation. Du har ingen möjlighet att ta dig ut därifrån när du kommer till fas 3, säger Gill Hagström.

Efter 750 dagar

Fas 3 är det sista steget för Sveriges arbetslösa, rapporterade Sverige Radio Ekot om i morse. Dit kommer man efter att ha förbrukat sina 300 dagar med a-kassa, och efter att man sedan under 450 dagar fått coachning och praktik men ändå inte hittat ett arbete.

Gill Hagström är långt ifrån ensam om att vara i fas 3.

Just nu befinner sig 24 000 personer i fas 3-placeringar, där de fått jobb utan lön – men där i stället arbetsgivaren får ett statligt bidrag. Det är en fördubbling sedan årsskiftet.

”Kommer aldrig acceptera”

Ekot uppger att allt fler arbetsgivare under året fått upp ögonen för den nya subventionen, som för dem innebär en chans att få en person som arbetar – samt 5 000 kronor per person och månad.

– Jag kan inte för mitt liv förstå varför man betalar arbetsgivaren 5 000 kronor när de ändå får gratis arbetskraft. Det handlar om enorma pengar. Lägg dem på utbildning för de arbetslösa istället. Som det är nu så urholkar fas 3 hela arbetsmarknaden. Varför ska de anställa mig när de kan få mig gratis, och dessutom få 5 000 kronor i månaden, säger Gill Hagström.

Får 9 000 per månad

När man befinner sig i fas 3 får man antingen leva på försörjningsstöd från kommunen (tidigare socialbidrag) eller på aktivitetsstöd från Försäkringskassan.

Pengarna man får från kommun eller försäkringskassa rör sig om allt från ett par tusenlappar per månad upp till max 9000 kronor. Den som tackar nej till fas 3 riskerar att bli av med sin ersättning.

– Jag har tur för jag får ändå den högsta ersättningen, 9 000 kronor. Men flera av mina vänner får cirka 3 000 kronor i månaden. Det går inte att leva på. Fas 3 är ett modernt slaveri.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Får kritik – från både vänster och höger

Gill tvingas jobba gratis
Publisert: